Štát zvýši vplyv v elektrárňach. Možností je viac

Pre slovenskú vládu je talianskou spoločnosťou Enel pripravovaný predaj akcií Slovenských elektrární šancou na posilnenie vplyvu.

22.08.2014 10:30
debata (1)

Od privatizácie v roku 2006 má štát v podniku 34 percent akcií. Vláda má predkupné právo na zvyšné akcie, ale pre chýbajúce financie svoj podiel nezvýši. Má však viacero možností ako pri zmene hlavného akcionára získať výhody v prospech štátu. Tieto možnosti chce vláda podľa premiéra Roberta Fica využiť.

„Podobne ako to bolo v prípade SPP, chceme vyrokovať pre štát – ako menšinového akcionára – omnoho výhodnejšie podmienky, aké boli v pôvodnej privatizačnej zmluve. Potenciálne odkúpenie podielu štátom je len krajnou možnosťou v prípade, že by to bolo pre štát výhodné,“ povedala hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková. „V prípade odpredaja akcií Slovenských elektrární talianskym Enelom využije Slovensko túto príležitosť na posilnenie svojho postavenia v tejto strategickej spoločnosti,“ uviedla aj Beatrice Szabóová, hovorkyňa premiéra. Niektoré médiá s odvolaním sa na talianske noviny tvrdili, že Fico hovoril o zvýšení slovenského podielu, v skutočnosti išlo len o nepresný preklad.

Nie je však presne jasné, čo premiér Fico môže posilnením pozície štátu v elektrárňach mieniť. Je napríklad možné, že by sa upravila akcionárska zmluva v elektrárňach tak, aby štát mal výraznejšie postavenie. Štát by si tiež mohol vynútiť povinnosť dostavať Mochovce včas a bez predražovania. Dôležité tiež je, aby elektrárne už začali vyplácať dividendy zo ziskov, ktoré sú od privatizácie v roku 2006 stopnuté. V záujme štátu tiež je, aby elektrárne ďalej prevádzkovali tepelné elektrárne Vojany a Nováky. Problémy má štát tiež s financovaním vyraďovania starších jadrových elektrární.

Štát v každom prípade v rozpočte nemá vyčlenených zhruba tri mld. eur, za ktoré by mohol od Enelu získať 66 percent akcií elektrární. Enel dal za akcie pri privatizácii 840 mil. eur. Vláda má k dispozícii nanajvýš potenciálnu miliardu eur za budúci predaj 49 percent akcií Slovak Telekomu. Tieto peniaze sa plánovali najprv použiť na vyplatenie majiteľov súkromných zdravotných poisťovní a zavedenie unitárneho systému jednej poisťovne. Projekt sa však odložil. Rezort financií preto počíta s tým, že peniaze za Telekom pôjdu na zníženie štátneho dlhu.

Miliarda eur by teoreticky mohla stačiť na zvýšenie štátneho podielu na 51 percent, čo by však Enelu nemuselo vyhovovať, keďže zvyšné akcie by potom nemusel vedieť tak výhodne predať.

Štát by sa teoreticky mohol s Enelom dohodnúť na nižšej cene v prípade, že by sa vzdal nároku na doplatok privatizačnej ceny za elektrárne, ktorý sa odhaduje na niekoľko stoviek miliónov eur, ale Enel ho zase spochybňuje. Tiež by štát mohol stiahnuť žalobu za presmerovanie finančných tokov z predaja elektriny z Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ktorý bol sporným spôsobom dohodnutý pri privatizácii. Štát by teoreticky na seba mohol prevziať aj riziká spojené s meškajúcou a predražujúcou sa dostavbou Mochoviec.

Všetky tieto okolnosti totiž cenu za podiel v elektrárňach znižujú. Podobne keď štát nedávno spätne ovládol materskú spoločnosť SPP, tiež to štátnu kasu nestálo veľa, ale štát prebral riziká spojené so stratovým hospodárením podniku predávajúceho plyn domácnostiam. Po ovládnutí SPP navyše premiér Fico prisľúbil v priebehu dvoch rokov znížiť ceny plynu o desať percent.

O kúpu Slovenských elektrární má záujem česká energetická skupina ČEZ či ruský Rosatom. O snahe Ruska posilniť si svoj vplyv v slovenskej energetike svedčí aj nedávno podpísaný úver pre Slovenské elektrárne v objeme 800 miliónov eur, financovaný ruskou bankou Sberbank.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel