Ukrajinci sa boja inflácie, ťaží z toho Prešov

Petrovanská tehelňa blízko Prešova predáva na Ukrajinu až o 75 percent viac tehál, ako to bolo pred nepokojnou situáciou na Ukrajine.

22.08.2014 14:45
debata

Nestabilita totiž dvíha ceny takmer všetkých tovarov. Pred vysokou infláciou chcú Ukrajinci ochrániť svoje peňaženky a úspory rýchlo vkladajú do stavebného materiálu. Takto si zabezpečia rekonštrukciu, obnovu a výstavbu bývania alebo sa spoliehajú na to, že tehly neskôr predajú. Tehelňa, ktorá v Petrovanoch funguje od roku 2009, tak z ukrajinských nepokojov ťaží. Naopak, na domácej pôde musí bojovať o miesto na trhu, pretože konkurencia je veľká.

Následkom krízy, prepadom v stavebníctve a poklesom cien tehál o vyše polovicu zase napríklad v Ružomberku pred časom zatvorili tehelňa po viac ako 140 rokoch. "Situácia na trhu je veľmi zlá. Trh nebude rásť ani tento rok, bude sa pohybovať v rozmedzí plus mínus jedno percento. Predaje na Ukrajinu od nepokojov v tejto krajine nám však rapídne stúpli. Až o 75 percent oproti vlaňajšku,“ tvrdí Zoltán Lipták, obchodný riaditeľ tehelne Leier Baustoffe.

To, že nepokoje na Ukrajine si vyžiadali svoju daň od bežných obyvateľov rýchlym rastom cien, potvrdzuje aj Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Inflácia u našich východných susedov v tomto roku sa podľa Vrabcovej každý mesiac zrýchľuje a v júli dosiahla medziročnú úroveň až 12,6 percenta.

"Ceny sa v júli zvyšovali takmer vo všetkých kategóriách tovarov a služieb s výnimkou oblečenia a obuvi, ako aj telekomunikačných služieb, ktoré mierne zlacneli. Najrýchlejší medziročný rast cien sa v júli týkal pohonných látok a plynu, čo súvisí s obmedzením dodávok zo strany Ruskej federácie. Ceny dopravy sa v úhrne zvýšili o viac ako štvrtinu a o pätinu viac si Ukrajinci museli medziročne priplatiť aj za bývanie,“ vraví Vrabcová.

Odhaduje sa, že 80 až 90 percent z celkového množstva predanej tehly na trhu je brúsenej. Tú začali v petrovanskom závode vyrábať od augusta tohto roka. "Zákazníci na tomto produkte oceňujú predovšetkým možnosť rýchlej stavby bez tepelných mostov,“ tvrdí Anton Viazanko, šéf Leier Baustoffe. Na odštartovanie výroby brúsenej tehly petrovanský závod zainvestoval dva milióny eur do brúsiacej linky z Nemecka.

Brúsené tehly ponúkal aj ružomberský závod, ktorý nakoniec musel svoje brány zatvoriť. Pred uzavretím závodu tam pracovalo asi 50 ľudí, v Petrovanoch našlo zamestnanie sedemdesiat.

"Konkurencia bola etablovaná hlavne na západe krajiny a v spomínanom Liptove. Surovina na výrobu tehál je však na tomto mieste vynikajúca. Zámerom bolo takisto byť blízko Ukrajiny a Poľska. Pre stavebný materiál je škodlivý každý kilometer ďalekej prepravy, čiže keď chceme predávať na Ukrajinu a sever, toto miesto bolo ideálne,“ hovorí Lipták o dôvodoch, prečo by petrovanská tehelňa nemala nasledovať ružomberskú. Okrem toho vyrábajú aj protihlukové steny z mineralizovaných drevných štiepok a cementu. Steny stoja na diaľnici D1 Dubná Skala – Turany, Jánovce – Jablonov a tiež na úsekoch v okolí Žiliny.

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo #Ukrajina