Ruská ekonomika klesá, je bližšie k recesii

Ruská ekonomika vykázala dva mesiace po sebe medziročný pokles. Uviedlo to v piatok ruské ministerstvo hospodárstva.

22.08.2014 23:08
rubeľ, Rusko, Moskva Foto:
Ilustračné foto
debata (60)

Údaje podľa agentúry Reuters posilňujú obavy, že Rusko pre negatívne dopady ukrajinskej krízy mieri do hospodárskej recesie.

Hrubý domáci produkt Ruska sa v júli podľa ministerstva medziročne znížil o 0,2 percenta po júnovom poklese o 0,1 percenta. Skorší odhad ministerstva pritom predpokladal, že HDP v júni stúpol o 0,6 percenta.

„Je to celkom výrazná oprava,“ uviedol ekonóm Dmitrij Polevoj zo spoločnosti ING. „Predstavuje to varovný signál, ktorý naznačuje, že ekonomika naďalej stráca na sile,“ dodal.

Oficiálna vládna prognóza počíta v celom tomto roku s polpercentným nárastom ekonomiky. Analytici oslovení koncom júla agentúrou Reuters pritom predpovedali, že rast dosiahne iba 0,3 percenta.

Podľa Polevoja navyše stále existuje značné riziko, že celoročný HDP vykáže pokles. V druhom štvrťroku medziročný rast HDP podľa predbežných údajov štatistického úradu mierne spomalil na 0,8 percenta z 0,9 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Západ na Rusko uvalil sankcie pre anexiu ukrajinského Krymu a údajnej ruskej podpore proruských separatistov na východe Ukrajiny. Moskva toto obvinenie popiera. V odvete za sankcie západných krajín zakázala dovoz vybraných potravinárskych výrobkov z EÚ, USA, Austrálie, Kanady a Nórska.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP