Fitch je so Slovenskom spokojná, rating zostáva stabilný

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A + so stabilným výhľadom.

23.08.2014 09:30
debata

Uviedla zároveň, že krajinu, ktorá je členom eurozóny, neohrozuje žiadna veľká makroekonomická nerovnováha, ktorá by oprávňovala k zmene ratingu.

„Rating Slovenska podporuje aj spoľahlivý bankový sektor, zdravé makroekonomické prostredie a nízka úroveň zadlženia v súkromnom sektore,“ píše sa v oznámení ratingovej agentúry.

Slovenské ministerstvo financií minulý týždeň uviedlo, že na budúci rok počíta s deficitom verejných financií na úrovni 2,49 percenta hrubého domáceho produktu. To by znamenalo pokles o pol percentuálneho bodu oproti cieľu schválenému na tento rok.

Ratingová agentúra tiež predpovedala, že slovenská ekonomika v období 2015–2016 vykáže priemerný rast okolo troch percent. V tomto roku agentúra počíta s rastom ekonomiky o 2,3 percenta.

Konkurenčná ratingová agentúra Standard & Poor's 1. augusta zvýšila výhľad ratingu Slovenska zo stabilného na pozitívny. Naznačila tak, že by v najbližších dvoch rokoch mohla pristúpiť k zvýšeniu samotnej ratingovej známky.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Slovensko #HDP