ECB podnikne ďalšie kroky na podporu ekonomiky

Júnové podporné kroky Európskej centrálnej banky (ECB) spolu so slabým kurzom eura by mali slabnúcu ekonomiku eurozóny podporiť, banka je ale pripravená urobiť viac. Povedal to v piatok šéf ECB Mario Draghi na výročnom stretnutí svetových centrálnych bankárov v americkom horskom letovisku Jackson Hole.

23.08.2014 12:27
debata (3)

„Som presvedčený, že balík opatrení, ktorý sme oznámili v júni, naozaj poskytne zamýšľaný impulz dopytu, a sme pripravení svoju politiku ďalej modifikovať,“ povedal Draghi. Dodal, že rada uplatní aj „nekonvenčné nástroje“, aby zachovala inflačné očakávania.

Agentúra Reuters poznamenala, že tentoraz Draghi, na rozdiel od svojej tlačovej konferencie po zasadnutí ECB na začiatku augusta, nedodal podmienku „pokiaľ bude nevyhnutné ďalej zasiahnuť proti príliš dlhému obdobie nízkej inflácie“.

Najúčinnejším nástrojom v arzenáli ECB sú rozsiahle nákupy dlhopisov a ďalších aktív, ktoré používajú po poslednej recesii na konci minulého desaťročia k podpore ekonomiky aj centrálne banky USA alebo Japonska. Draghi ale o konkrétnych nekonvenčných nástrojoch menovej politiky nehovoril.

ECB na začiatku augusta ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na rekordnom minime 0,15 percenta. Na túto úroveň ju znížila v júni, keď pristúpila tiež k ďalším opatreniam na podporu ekonomiky.

Medziročná inflácia v eurozóne klesla v júli na 0,4 percenta a dostala sa najnižšie od vrcholu finančnej krízy pred takmer piatimi rokmi. Už dlhšie sa pohybuje pod úrovňou jedného percenta, ktorú ECB označuje za „nebezpečnú“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #HDP