Slovensko odpovie na ruské potravinové embargo

Roľníci zobrali jednu z najlepších úrod obilia za posledné dve desaťročia a vytvorili dobrý základ pre posilnenie potravinovej sebestačnosti.

23.08.2014 12:45
debata (52)

Celú Európu však zmrazilo ruské embargo na dovoz potravín. Budú to spotrebitelia a obchodníci, ktorí rozhodnú o tom, čie potraviny sa v najbližších mesiacoch budú na Slovensku predávať: či domáce, alebo zahraničné. Nie náhodou preto 41. medzinárodná poľnohospodárska a potravinárska výstava Agrokomplex zdôrazňuje kvalitu, čerstvosť a zdravotnú neškodnosť slovenských potravín.

Tesne pred koncom žatvy je v sýpkach bezmála 2,8 milióna ton obilia, o vyše pol milióna ton viac ako vlani. Očakáva sa tiež veľmi dobrá úroda jesenného ovocia. Radosť však zakaľujú obavy, ako si krajina poradí s prebytkom potravín, ktoré z Európskej únie smerovali na ruský trh. Obilninári, hydinári, ovocinári, zeleninári sa obávajú pádu cien, a to vo chvíli, keď sa v obchodoch začal postupne zvyšovať predaj slovenských potravín.

Na národnú hrdosť Slovákov apelovali pri otvorení výstavy Agrokomplex predstavitelia roľníckej samosprávy aj premiér Fico. Ten povedal, že okrem opatrení, ktoré prijíma vláda, to budú práve spotrebitelia, ktorí rozhodnú, aké potraviny budú na pultoch obchodov.

Ovocinári už ústami šéfa Únie ovocinárov Mariána Vargu povedali, aby pri prvom náznaku zvýšených dovozov jabĺk minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek neváhal a zatvoril trh dumpingovým dovozovým jablkám. Zaujímavé riešenie navrhol hosť výstavy Agrokomplex, šéf českej Potravinárskej komory Miroslav Toman. Povedal, že národné vlády by mali sledovať dovozy a pokiaľ o desať percent prekročia trojročný priemer, bude to dôvod na to, aby príslušné štáty konali. Jahnátek nevylúčil, že v prípade rapídneho zvýšenia dovozov Slovensko využije svoje právo chrániť domácich výrobcov.

V napätí sú hydinári, ktorí sa obávajú že budú čeliť dovozom kurčiat a vajec nielen zo susedných krajín, ale aj z Francúzska a Nemecka. Upozornili tiež na fakt, že obchod síce vykázal zvýšenie predaja slovenskej hydiny, ale podľa Daniela Molnára ide neraz o produkciu, ktorá bola len prebalená do slovenských obalov. Šéf štátneho potravinového dozoru Jozef Bíreš reagoval, že to budú práve ambulantní predajcovia a spoločnosti, čo balia dovážané potraviny, na ktoré si posvieti inšpekcia.

Na Agrokomplexe ocenili výrobcov špičkových slovenských potravín. Tie nesú označenie Značka kvality SK. Podmienkou ocenenia je aspoň 75-percentný podiel domácej suroviny. Značku doteraz udelili 90 výrobcom a celkove 750 výrobkom. Práve tieto výrobky by si mali ľudia kupovať, pretože predstavujú vrchol kvality. Celkove však slovenské potraviny majú vrch pred zahraničnými aj pokiaľ ide o zdravotnú bezúhonnosť – nedotkol sa ich ani jeden z veľkých európskych potravinových škandálov.

Zdá sa, že sa menia aj vzťahy medzi výrobcami potravín a obchodníkmi. Podľa údajov, ktoré zverejnilo ministerstvo pôdohospodárstva, stúpol predaj slovenských potravín na 63 percent, meraný tržbami. Výrobcovia v tejto súvislosti však pripomenuli, že treba dôslednejšie sledovať kritérium pôvodu výrobkov. Aby nešlo o prebalenú dovezenú produkciu, ako povedzme pri hydine.

Jahnátek povedal, že po sérii kontrol, ale aj výmene názorov dochádza k obratu v postoji reťazcov. "Obchodné reťazce majú pevné miesto v slovenskom obchode a nie je naším úmyslom snažiť sa o ich odchod. Chceme od nich férové podmienky pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov, ale aj využiť silu reťazcov na propagáciu slovenských potravín.“

To, že Slovensko, môže žiť najmä z vlastných potravín, dokumentovali aj záhradkári na výstave Ovocie roka. "V každej dedine býval vždy ústrednou postavou farár a učiteľ, lekár a starosta. Chceli by sme, aby k nim pribudli ovocinári, ktorí by ukázali ľuďom, ako správne pestovať ovocné stromy,“ povedal Eduard Jakúbek, predseda najväčšej spoločenskej organizácie na Slovensku Slovenského zväzu záhradkárov. Záhradkári chcú vybudovať v okresných mestách ukážkové náučné políčka, kde by ľudí učili správne strihať a ošetrovať ovocné stromy. Bol by to ich príspevok k zdravej výžive.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #Agrokomplex