Agentúra Fitch zhoršila ratingy Ukrajiny

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch znížila Ukrajine dlhodobý emisný rating (IDR) v domácej mene na stupeň CCC z úrovne B- a potvrdila dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na stupni CCC.

23.08.2014 14:39
debata (16)

Rating nadriadených nezabezpečených záväzkov v domácej mene agentúra Ukrajine znížila na úroveň CCC zo stupňa B- a rating nadriadených nezabezpečených záväzkov

v zahraničnej mene potvrdila na stupni CCC. Stropný rating Ukrajiny Fitch potvrdil na úrovni CCC a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na stupni C.

Agentúra uviedla, že nestabilita na východe Ukrajiny a spory s Ruskom nepriaznivo vplývajú na jej ekonomiku. Fitch prognózuje, že reálny hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa za rok 2014 zmenší prinajmenšom o 6,5 %, čiže podstatne viac ako agentúra predpokladala vo februári. V rokoch 2015 a 2016 Fitch očakáva stagnáciu ukrajinského hospodárstva. Konsolidovaný fiškálny deficit krajiny podľa agentúry za rok 2014 stúpne na 10 % HDP. Vláda ho však chce v budúcom roku znížiť na 6 % HDP.

Fitch uviedol, že hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ukrajiny by mohol opäť znížiť, ak by sa zintenzívnili politické a ekonomické problémy. Zlepšiť ratingy krajiny by agentúra mohla v prípade väčšej politickej stability a pokroku pri realizácii ekonomického programu, ktorý Kyjev dohodol s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

16 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Ukrajina