Merkelová: Ukrajinská kríza poškodzuje Nemecko

Pod slabé výsledky nemeckej ekonomiky v druhom štvrťroku sa podpísala kríza na Ukrajine a taktiež mierna tohtoročná zima v krajine. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to uviedla v pondelok.

25.08.2014 16:12
debata (43)

Mierna zima totiž urýchlila nástup jarného oživenia ekonomiky. Nemecké hospodárstvo v druhom kvartáli oslabilo o 0,2 %.

„Existujú isté neistoty, nechcem to skrývať. Celá situácia medzi Ruskom a Ukrajinou ukazuje, že samozrejme máme veľký záujem na tom, aby naše medzinárodné vzťahy boli opäť konštruktívne,“ povedala Merkelová. „Očakávam ale, že náš celkový celoročný rast bude dobrý, ak sa nestane nič dramatické,“ doplnila.

Nemecká vláda predpokladá, že hospodárstvo krajiny v tomto roku posilní o 1,8 %.

Nemecká ekonomika sa rýchlo zotaví

Nemecké ministerstvo financií predpokladá, že nemecká ekonomika sa rýchlo vráti k rastu po prekvapivom oslabení v druhom kvartáli. Rezort financií predpokladá, že nemecká ekonomika by mohla v tomto roku posilniť výraznejšie, než prognózuje nemecká vláda. Podľa vládneho odhadu by nemecká ekonomika mala v tomto roku posilniť o 1,8 %. V nedeľu o tom informoval magazín Spiegel.

„Existuje šanca, že vývoj bude priaznivejší, ako sa očakávalo, predovšetkým na domácej strane hospodárstva,“ uviedlo ministerstvo. Tento scenár je založený na predpoklade, že trh práce a budúca dôvera spotrebiteľov a investorov bude lepšia, než sa očakávalo. Dokument tiež predpokladá, že zotavovanie ekonomiky eurozóny bude výraznejšie, než sa predpokladalo. Geopolitické napätie na Ukrajine je podľa tohto dokumentu rizikom pre ekonomiku.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Ukrajina