Sankcie ohrozujú Nemecko aj Slovensko

Nemecká ekonomika sa začala v posledných mesiacoch zadrhávať. Niektorí ekonómovia dokonca tvrdia, že nový „wirtschaftswunder“, v preklade hospodársky zázrak Nemecka, sa už dávno pominul a také dobré časy už krajinu nečakajú.

27.08.2014 12:00
debata (4)
zväčšiť
rast HDP, Nemecko, Slovensko, graf

Nemeckú ekonomiku ťaží rusko–ukrajinská kríza a vzájomné sankcie EÚ a Ruska. Nemecká vláda aj napriek tomu stále predpokladá, že hospodárstvo krajiny sa v tomto roku posilní o 1,8 percenta. Analytici sú v tomto odhade pesimistickejší, odhadujú, že rast bude kulminovať na úrovni okolo jedného percenta. Nemecký ekonomický inštitút Ifo odhaduje, že tohtoročnú prognózu rastu nemeckej ekonomiky zníži, a to na 1,5 percenta zo súčasných dvoch percent. V treťom štvrťroku bude podľa inštitútu tempo rastu nemeckej ekonomiky prakticky stagnovať.

Ďalšie oslabenie nemeckej ekonomiky by sa zhruba s polročným oneskorením mohlo podpísať aj pod slovenský hospodársky rast. Zo Slovenska mieri pätina vývozu do Nemecka a ďalších viac ako 14 percent do Českej republiky. Z Česka zasa smeruje do Nemecka viac ako tretina všetkých exportov.

Kažimír verí Nemecku

„O úzkom vzťahu medzi vývojom slovenského hospodárstva a nášho hlavného exportného odbytiska sme sa mali možnosť presvedčiť nielen na prelome rokov 2008 a 2009, ale aj na prelome rokov 2011 a 2012, keď spomalenie v Nemecku stiahlo aj dynamiku vtedajšieho nádejného hospodárskeho oživenia Slovenska,“ vysvetľuje hlavný analytik Sberbank Vladimír Vaňo.

Viac ako 84 % slovenského vývozu smeruje na trh EÚ a v rámci nej je Nemecko najväčším hospodárstvom. Slovenský rezort financií na čele s ministrom Petrom Kažimírom v návrhu rozpočtu na budúci rok s výrazným poklesom nemeckej ekonomiky nepočíta. Rozpočet však zároveň zaraďuje práve makroekonomický vývoj medzi hlavné riziká.

„Aktuálna prognóza daňových príjmov je postavená na predpoklade rastu ekonomiky v roku 2014 na úrovni 2,4 percenta a v roku 2015 na úrovni 3 percent, pričom možné nenaplnenie tohto odhadu by sa prirodzene premietlo aj do nižšieho výnosu daňových príjmov,“ uviedol rezort financií.

Nemci trpia s Rusmi

Pod oslabenie nemeckej ekonomiky sa čoraz viac podpisujú uvalené sankcie proti Rusku, ktoré má obmedzený prístup k lacným úverom v EÚ. Rusko zase odvetne stoplo dovozy potravín z únie. Pre Nemecko je Rusko jedenástym najväčším obchodným partnerom. V krajine od tohto vývozu závisí viac ako 300–tisíc pracovných miest. V Rusku je aktuálne aktívnych približne 6,2 tisíca nemeckých firiem, ktoré tam investovali 20 miliárd eur. Problémom je, že nemecké firmy sa snažili v posledných rokoch presúvať časť vývozu z Európy, ktorá bola zasiahnutá krízou, smerom do Ruska.

„Krátkodobo to môže poškodiť ich ekonomiku, pretože môže trvať nejaký čas, kým si nemecké fi rmy nájdu za Rusko náhradné odbytisko,“ hovorí analytik finančných trhov z Next Finance Jiří Cihlář.

Rast bude naďalej pomalý

Nemecko chce situáciu upokojiť. „Existujú isté neistoty, nechcem to skrývať. Celá situácia medzi Ruskom a Ukrajinou ukazuje, že samozrejme máme veľký záujem na tom, aby naše medzinárodné vzťahy boli opäť konštruktívne,“ povedala podľa agentúry Reuters nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Ekonómovia a niektorí nemeckí vládni predstavitelia priznávajú, že za útlmom stoja hlbšie príčiny, ktoré s dočasnými faktormi nemajú nič spoločné. Poukazujú najmä na kontroverznú energetickú politiku, ktorá v roku 2011 pod dojmom havárie v Japonsku rozhodla o odchode od jadrovej energetiky a zamerala sa na rozvoj obnoviteľných zdrojov. „Viedlo to k obavám o konkurencies­chopnosť výroby v Nemecku a tým aj k poklesu investícií,“ povedal investičný stratég spoločnosti PPF Invest Michal Valentík.

Podľa štúdie Nemeckej obchodnej a priemyselnej komory trpí Nemecko defi citom celkových investícií v rozsahu 3 percent HDP, čo predstavuje výpadok asi 80 miliárd eur ročne. Celkové ročné investície v Nemecku sú na 17 percentách HDP, čo je pod 21–percentným priemerom ostatných priemyselných krajín. Predseda komory Eric Schweitzer pre agentúru APA povedal, že súčasná nálada v Nemecku podľa tamojších politikov by sa dala prirovnať k bezstarostnosti na Titanicu. „Všetci slávia, nikto nevidí blížiace sa ľadovce,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Slovensko #HDP