Predávame so stratou, je to neudržateľné, sťažujú sa pekári

Produkcia pekárenských výrobkov je ohrozená najmä pre vysoký tlak odberateľov na ich ceny. Upozornili na to predstavitelia Únie priemyselných pekárov Slovenska (UPPSR) na pracovnom stretnutí s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomírom Jahnátkom.

27.08.2014 13:30
debata (3)

Podľa únie pekári predávajú svoje výrobky dlhodobo s prehlbujúcou sa stratou, v dôsledku čoho je okrem viac ako tritisíc pracovných miest, ohrozená aj dostupnosť čerstvých výrobkov dennej spotreby.

„V súčasnosti pekári pod tlakom trhu predávajú svoj výrobky pod ekonomicky oprávnené náklady a vykazujú obrovské straty. Tento stav si už vyžaduje pomoc a podporu ministerstva a preto sme považovali za potrebné priamo informovať rezortného ministra o situácii v našom výrobnom odbore,“ zdôvodnil pracovné stretnutie predseda UPPSR Slavomír Moravčík.

Podľa neho, ak nenastane v krátkom čase stabilizácia trhu, priemyselní pekári nebudú ďalej schopní zabezpečovať výrobu a distribúciu pekárenských výrobkov. Takáto situácia by mohla podľa predsedu únie zvýšiť dovoz mrazených produktov. Moravčík upozornil, že okrem zániku pracovných miest by sa tak mohli zmeniť základné stravovacie návyky obyvateľov Slovenska.

Únia priemyselných pekárov Slovenska je záujmové združenie podnikateľských subjektov pôsobiacich v oblasti priemyselného pekárenstva, ktorá vznikla 24. júna tohto roka. Únia svojimi výrobkami denne zásobuje Slovensko s pokrytím viac ako 70 % trhu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #chlieb #pekár