McDonald's to má v Rusku ťažké, súdy mu zavreli tri reštaurácie

Ruské súdy v stredu nariadili dočasne uzavrieť tri moskovské reštaurácie amerického reťazca s rýchlym občerstvením McDonald's, ktoré údajne porušili hygienické predpisy.

27.08.2014 16:33
Rusko, Moskva, McDonald's Foto: ,
Muž kráča pred jednou zo zavretých reštaurácií McDonald's v ruskej Moskve.
debata (12)

Prevádzky sú zatvorené už od minulého týždňa, kedy o tom rozhodol ruský úrad na ochranu spotrebiteľov Rospotrebnadzor. Verdikt padol v čase napätých vzťahov medzi Ruskom a Západom pre ukrajinskú krízu. McDonald 'uviedol, že sa proti rozhodnutiam odvolá.

Rospotrebnadzor zatiaľ nariadil uzavrieť spolu päť reštaurácií McDonalds v krajine. Inšpektori pritom v minulých dňoch kontrolovali aj iné prevádzky tejto siete po celom Rusku.

Podľa ruských podnikateľov sú tieto akcie spojené s krízou na Ukrajine, ktorá vyostrila americko-ruské vzťahy a viedla k niekoľkým kolám sankcií a obmedzeniam obchodu. Rospotrebnadzor, ktorý minulý týždeň pre údajné porušovanie hygienických predpisov nariadil dočasne uzavrieť niekoľko reštaurácií McDonald's v Moskve a Jekaterinburgu, odmieta, že by jeho kroky boli politicky motivované. Okrem iného tvrdí, že v niektorých častiach reštaurácie neďaleko Kremľa objavil baktériu E.coli.

Súd nariadil uzavrieť trojicu moskovských reštaurácií McDonald 'na 90 dní.

„Nesúhlasíme s rozhodnutiami súdu a odvoláme sa proti nim podľa ustálených postupov,“ uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa reštauračného reťazca v Rusku.

McDonald's za­čiatkom apríla ukončil prevádzku svojich reštaurácií na Kryme, keď tento ukrajinský polostrov anektovalo Rusko. Niektorí ruskí politici vtedy vyzvali na uzavretie všetkých reštaurácií McDonald's v Rusku.

McDonald's má v Rusku 440 prevádzok, prvú otvoril v roku 1990 v Moskve. Hamburgery si medzi Rusmi rýchlo získali značnú popularitu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #USA #sankcie #McDonald's