Ukrajinské a ruské aktíva prudko zlacneli, ich poistenie zdraželo

Ukrajinské a ruské dlhopisy denominované v dolároch vo štvrtok prudko oslabili a poistenie záväzkov oboch krajín sa zvýšilo. Išlo o reakciu na vyhlásenie Kyjeva, že na ukrajinské územie vstúpila ruská armáda.

28.08.2014 14:55
debata

„Hlavným dôvodom oslabovania ruských a ukrajinských aktív je vyhlásenie ukrajinských predstaviteľov, že na Ukrajine je ruská armáda. Je to vážna vec a poškodzuje akcie, dlhopisy a meny,“ uviedla Liza Jermolenková, ekonómka Capital Economics v Londýne.

Ukrajinské štátne cenné papiere so splatnosťou v rokoch 2017, 2022 a 2023 zlacneli o 1,5 až 2 centy na každý dolár ich nominálnej hodnoty. Cena päťročných derivátov CDS (credit default swap) na poistenie záväzkov ukrajinskej vlády stúpla na nové trojmesačné maximum 1 049 bodov, čiže oproti stredajšej uazatváracej úrovni vzrástla o 67 bázických bo­dov.

Ruské aktíva tiež oslabili. Dlhopisy denominované v dolároch splatné v rokoch 2020 a 2030 zlacneli o zhruba 1,5 centu na každý dolár ich nominálnej hodnoty. Cena päťročných derivátov a poistenie záväzkov ruskej vlády sa oproti predošlej uzatváracej úrovni zvýšila o 26 bázických bodov na 253 bodov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dlhopis #Ukrajina