Oettinger: Vývoj na Ukrajine skomplikuje rokovania o plyne

Najnovší vývoj okolo ukrajinskej krízy skomplikuje rozhovory európskeho komisára pre energetiku Günthera Oettingera s ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom o dodávkach ruského plynu. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok povedal sám Oettinger, ktorý v piatok odcestuje do Moskvy na rokovania o obnovení dodávok ruského plynu na Ukrajinu.

28.08.2014 22:11
debata (19)

Oettinger uviedol, že dá pri rozhovoroch s Novakom a zástupcami ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom jasne najavo, že zhoršujúca sa situácia na Ukrajine by mohla poškodiť dlhodobé vzťahy v energetike.

Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu v polovici júna kvôli sporom ohľadom ceny a nezaplatených účtov. Ukrajina tento týždeň uviedla, že Rusko plánuje zastaviť aj dodávky do Európskej únie. Novak ale toto tvrdenie odmietol s tým, že Moskva chce svoje záväzky voči európskym odberateľom plniť bez ohľadu na politické problémy.

Novak tiež vyhlásil, že Rusko je otvorené ku „konštruktívnemu dialógu“ o energetických otázkach a že sa do rokovaní môže zapojiť aj Kyjev. Zhruba polovica exportu ruského plynu do EÚ vlani prúdila cez ukrajinské územie.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Ukrajina