Štrajk v Germanwings, piloti chcú zachovanie predčasnej penzie

Piloti nemeckých nízkonákladových aeroliniek Germanwings v piatok od 06:00 h štrajkujú. Protestná akcia je naplánovaná na šesť hodín a najviac postihne vnútronemecké spoje.

29.08.2014 08:00
Germanwings, Lufthansa Foto: ,
Germanwings
debata

Ruší sa celkom 116 letov, podľa televízie n-tv to zasiahne okolo 15 000 cestujúcich. Piloti štrajkujú pre spor o dôchodkový program, ktorý už takmer rok vedú s vedením spoločnosti Lufthansa, stopercentným vlastníkom Germanwings.

Germanwings mali v čase štrajku vypraviť 164 letov, zrušených je tak okolo 70 percent. Aerolinky sa snažia zachovať predovšetkým spoje smerujúce do oblastí, kde Nemci trávia dovolenku a ďalšie medzinárodné spojenia.

Protest postihne približne 15 000 ľudí, ktorým Germanwings odporúčajú využiť na vnútronemeckých linkách vlaky alebo autobusy, prípadne zadarmo preložiť letenku na iný termín. Zatiaľ nie je jasné, aké hospodárske dôsledky bude štrajk mať.

Štrajk sa koná pre zdĺhavý spor medzi pilotmi a vedením Lufthansy o program predčasného odchodu do dôchodku. Aerolinky totiž chcú zrušiť ustanovenie kolektívnej zmluvy, podľa ktorého môžu piloti odísť do penzie v 55 rokoch a firma im následne vypláca 60 percent platu dovtedy doby, než budú mať nárok na starobný dôchodok. Odborový zväz Vereinigung Cockpit (VC) sa zrušeniu programu bráni a hrozí ďalšími štrajkami, ak Lufthansa neustúpi.

VC pre spor o dôchodkový program usporiadal štrajk už tento rok v apríli. Protest vtedy trval tri dni, zasiahol všetky aerolinky zo skupiny Lufthansy a viedol k zrušeniu 3800 letov. Aprílový štrajk postihol 425 000 cestujúcich a spôsobil Lufthanse škody v desiatkach miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Lufthansa