Číňania majú záujem o dostavbu českého Temelínu

Číňania majú v prípade vypísanie nového tendra záujem dostavať Jadrovú elektráreň Temelín.

29.08.2014 08:31
debata

„Prvýkrát sme od čínskeho vicepremiéra počuli jasné vyhlásenie, že ak sa bude konať tender na dostavbu Temelína, tak by sa ho radi zúčastnili tiež čínske spoločnosti. Predpokladám, že to bude predmetom ďalších rokovaní,“ potvrdil vo štvrtok po rokovaní s námestníkom čínskeho ministra obchodu Čung Šanom minister priemyslu a obchodu Jan Mládek.

Hovorca ministerstva František Kotrba povedal, že podobná ponuka platí aj pre prípadný tender pre Jadrovú elektráreň Dukovany.

Záujem zúčastniť sa prípadného nového tendra už v júli oznámila kórejská spoločnosť KEPCO. Zadávacieho konania na dostavbu dvoch blokov jadrovej elektrárne Temelín, ktoré spoločnosť ČEZ zrušila v apríli, sa pritom ázijské krajiny nezúčastnili. Trojicu uchádzačov vtedy tvorili americko-japonská firma Westinghouse, rusko-slovenské konzorcium MIR 1500 a francúzska Areva, ktorá ale bola z tendra vyradená.

Námestník čínskeho ministra obchodu Čung Šan po popoludňajšom rokovaní s ministrom Mládkom vyhlásil, že je potrebné rozšíriť vzájomnú spoluprácu českých a čínskych firiem a tiež výrazne navýšiť dovoz českých výrobkov do Číny. Dôležité sú vraj aj investície v oboch krajinách.

„Čínska vláda bude podporovať čínske firmy, aby investovali v ČR. Zároveň uľahčíme českým firmám investovanie na čínskom trhu. Ekonomická spolupráca by sa mala rozšíriť hlavne v oblastiach poľnohospodárstva, technológií, cestovného ruchu a strojárstvo,“ vyhlásil námestník Čung Šan.

Minister Mládek dodal, že najbližšie z budúcej spolupráce je dokončenie dohody o licenčnej výrobe vozidiel Tatra v Číne, ktorá by mohla byť podpísaná už pri návšteve prezidenta Miloša Zemana v Číne koncom októbra.

Čínska Aviation Industry Corp by mala licenciu od Tatry kúpiť na päť rokov a má sa týkať modelového radu TERRNo 1. Vyrobiť by mala minimálne 10 000 áut, uviedli už skôr Hospodárske noviny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Čína #Temelín