Rakúšania prudko skresali odhad rastu ekonomiky

Rakúska centrálna banka znížila odhad tohtoročného rastu domácej ekonomiky o 0,7 percentuálneho bodu na 0,9 percenta.

29.08.2014 09:00
debata (1)

K zhoršeniu prognózy prispeli nevýrazné znaky oživenia domáceho dopytu, nízka dynamika vývozu do susedného Nemecka a nulový rast investícií. Vyhlásil to podľa agentúry APA guvernér banky Ewald Nowotny. Znepokojenie vyjadril aj nad ekonomikou eurozóny.

Banka v doteraz poslednej prognóze z júna predpokladala tohtoročný rast ekonomiky o 1,6 percenta. Pre porovnanie, v roku 2011 rástla rakúska ekonomika tempom 2,9 percenta, v roku 2012 o 0,7 percenta a vlani o 0,3 percenta. Pre tohtoročný posledný štvrťrok počítajú centrálni bankári s rastom o 0,3 percenta v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom.

Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom sa podľa Nowotnyho na prognóze HDP zvlášť neprejavilo. Pre krajinu má väčší význam Nemecko, ktorého ekonomika v druhom kvartáli nečakane klesla.

„Pre Rakúsko je mimoriadne zložitý a problematický vývoj v Nemecku. Pre nás to je skutočne oveľa významnejšie ako Ukrajina a Rusko, prinajmenšom v krátkodobom horizonte,“ povedal Nowotny podľa agentúry Reuters. Obavy pritom vyjadril nad ekonomikou celej eurozóny.

„V eurozóne sme očakávali zlepšenie a máme zlepšenie – rok 2014 je lepší ako 2013 – je ale slabšie, než sa čakalo,“ odpovedal guvernér podľa Reuters na otázku ohľadom inflácie a nezamestnanosti v krajinách eura.

Podľa štvrtkového vyjadrenia rakúskeho úradu pre dohľad nad finančným trhom (FMA) ale ukrajinská kríza a spomaľovanie ruskej ekonomiky predstavuje veľké nebezpečenstvo pre niektoré rakúske banky, ktorým z oblasti plynú riziká. Šéf úradu Helmut Ettl uviedol, že Rusko je základným zdrojom zisku pre „jednu alebo dve skupiny v Rakúsku“. Žiadnu inštitúcii nemenoval. Podľa agentúry Reuters na príjme z Ruska silne závisí Raiffeisen Bank International a UniCredit Bank Austria.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #eurozóna #HDP