MMF: Ukrajina plní podmienky, zrejme dostane ďalšie peniaze

Ukrajina zatiaľ plní všetky podmienky úverovej pomoci dohodnutej s Medzinárodným menovým fondom (MMF). Uviedol to hovorca fondu Gerry Rice.

29.08.2014 09:52
debata (37)

Podľa agentúry Reuters tak naznačil, že krajina je na ceste k získaniu ďalšej časti tejto pomoci. MMF koncom apríla schválil dvojročný program hospodárskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 17 miliárd dolárov, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky.

Ukrajina zatiaľ v rámci tohto programu dostala zhruba 3,2 miliardy dolárov. O vyplatenie ďalšej časti pomoci, pravdepodobne vo výške 1,4 miliardy dolárov, bude MMF rozhodovať v piatok, píše Reuters.

MMF už skôr upozornil, že program pomoci Ukrajine čelí množstvu rizík pre boje s rezervované vzťahy so separatistami na východe krajiny. Naznačil, že súčasná úroveň pomoci nebude stačiť na pokrytie finančných potrieb Kyjeva, ak sa situácia v krajine zhorší.

Analytici predpokladajú, že hospodárska recesia na Ukrajine sa v tomto roku napriek pomoci MMF prehĺbi, pretože boje s povstalcami majú negatívny vplyv na aktivitu ukrajinského priemyslu a odrádzajú od Ukrajiny zahraničných investorov.

MMF v júli predpovedal, že hrubý domáci produkt Ukrajiny sa v tomto roku prepadne o 6,5 percenta. Zhoršil tak svoj predchádzajúci odhad, ktorý počítal s päťpercentným poklesom.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina