Ceny v únii spomalili svoj rast na 0,3 percenta

Medziročná miera inflácie v eurozóne v auguste klesla na 0,3 percenta z júlových 0,4 percenta. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v piatok zverejnil štatistický úrad Eurostat.

29.08.2014 12:16
debata (2)

Inflácia v menovej únii sa tak opäť vzdialila cieľovej úrovni Európskej centrálnej banky (ECB). Pokles sa zhoduje s odhadmi analytikov oslovených agentúrou Reuters.

Podľa štatistikov k spomaleniu inflácie zrejme najviac prispeli ceny energií, ktoré sa znížili odhadom o dve percentá. Ceny potravín, alkoholu a tabaku klesli o 0,3 percenta. Rýchly odhad inflácie nezahŕňa údaje o vývoji spotrebiteľských cien v jednotlivých členských krajinách eurozóny. Eurostat ich zverejní 17. septembra.

Inflácia v eurozóne je už dlho výrazne pod cieľovou úrovňou, ktorú má ECB stanovenú tesne pod dvoma percentami. Je navyše pod úrovňou jedného percenta, ktorú ECB označuje za „nebezpečnú zónu“. Banka preto na začiatku júna znížila základné úrokové sadzby na nové historické minimá a pristúpila k novým nekonvenčným opatreniam na podporu ekonomiky.

Menový výbor ECB sa znovu zíde počas budúceho týždňa. Piatkové dáta podľa agentúry Reuters zrejme opäť rozvíria debatu, či by ECB mala pristúpiť k ďalším opatreniam v snahe zabrániť prípadnej deflácii v krajinách platiacich eurom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #inflácia #eurozóna #deflácia