Rusi ponúkajú 20 % zľavu na plyn, Kyjevu to zrejme stačiť nebude

Rusko je ochotné ponúknuť zníženie ceny plynu pre Ukrajinu o takmer 20 %, Kyjevu to zrejme stačiť nebude.

29.08.2014 17:00
(typo - nepouzivat v orise) Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata (44)

Rusko je ochotné rokovať o obnovení dodávok plynu pre Ukrajinu a ponúka zľavu takmer 20 %, vyplýva zo slov ruského ministra pre energetiku Alexandra Novaka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Novak po stretnutí s eurokomisárom Güntherom povedal, že Moskva je ochotná dať Kyjevu zľavu 100 dolárov za 1000 kubických metrov plynu spätne za dodávky apríl – jún. V súčasnosti je cena plynu pre Ukrajinu 485 dolárov, klesla by tak na 385 dolárov.

Ukrajina už skôr uviedla, že trvá na cene 268,5 dolára, naznačila však možný kompromis na úrovni 300 dolárov. Cenu 268,50 dolára dohodol vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a zohľadňovala aj politický obrat od Európskej únie a príklon k Rusku, keď odmietol podpísať asociačnú dohodu s EÚ. Po páde Janukovyča zdvihlo Rusko cenu plynu na 485 dolárov. Ukrajina odmietla takúto cenu platiť. Spory ohľadom ceny a nezaplatených účtov viedli k zastaveniu dodávok plynu na Ukrajinu.

Oettinger predpokladá, že rokovania zástupcov Moskvy, Kyjeva a EÚ o dodávkach plynu budú obnovené do polovice septembra. „Na termíne trojstranného stretnutia sa dohodneme začiatkom budúceho týždňa,“ uviedol Novak.

Dodávky ruského plynu do Európy, z ktorých približne polovica prechádza cez Ukrajinu, zatiaľ zostávajú na normálnej úrovni. Podľa Novaka by si však Ukrajina mohla v zime začať časť týchto dodávok nechávať pre svoju potrebu, ak sa jej do tej doby nepodarí doplniť svoje zásoby plynu. Novak tvrdí, že Ukrajina má v zásobníkoch 16 miliárd kubických metrov plynu, ale potrebuje ešte ďalších desať miliárd.

Oettinger tiež uviedol, že plyn sa nesmie používať ako zbraň v spore Ukrajiny a Ruska. Obidve strany spolu s Európskou komisiou musia dospieť k dočasnému riešeniu, keďže arbitráže, ktoré rozbehli Rusi aj Ukrajinci, nevyriešia spor o ceny a dodávky skôr ako v polovici budúceho roku.

„Vždy sme hovorili, že v čase krízy nevidíme v odvetví zemného plynu nástroj pre sankcie a eskaláciu, to platí aj teraz,“ povedal Oettinger.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina