Všetky vydávané bločky v krajine sa zmenia

Pokladničné bločky, ktoré každodenne prechádzajú rukami spotrebiteľov, dostanú nový obsah. Zmenu pripravujú daniari s cieľom zlepšiť výber daní.

29.08.2014 20:00 , aktualizované: 30.08.2014 07:00
debata (72)

Po novom by na bločkoch malo pribudnúť meno aj priezvisko pokladníka, ktorý účtenku vystavil. Slovensko sa pri novinke ide inšpirovať Chorvátskom, kde sa zmena osvedčila.

Zavedený systém tam od minulého roka umožňuje štátu lepšie skontrolovať aj platenie sociálneho poistenia zamestnávateľa za svojho zamestnanca a takisto pre samotného obchodníka dodržiavanie pracovného času jeho ľuďmi. Pre zamestnávateľov sa tiež sťaží zamestnávanie načierno.

Schvaľovanie novinky však nemusí mať hladký priebeh. Pokladníci najmä v obchodných reťazcoch majú teraz na odeve svoje meno. Obchody sa tak snažia priblížiť k zákazníkom. Ak bude musieť byť na bločkoch meno aj s priezviskom, pokladníci budú môcť byť identifikovaní. Zmenu tak bude musieť ešte posúdiť aj Úrad na ochranu osobných údajov.

Pre štát je nateraz dôležité to, že novinka môže znížiť úniky daní. Rôznymi opatreniami na podporu vydávania bločkov a na zabránenie ich falšovaniu štátna kasa získala vlani a tento rok desiatky miliónov eur. Výber daní sa začal zlepšovať po zostavení špeciálneho vyšetrovacieho tímu daňovej kobry, zavedení bločkovej lotérie či kontrolného elektronického výkazu dane z pridanej hodnoty.

Pripravuje sa aj on-line prepojenie pokladníc so systémami daniarov. Obchodník potom už nebude môcť vydaný bloček dodatočne zmazať z evidencie a nezaplatiť tak DPH. Aj toto sa už osvedčilo v Chorvátsku. Priznaný obrat prímorských kaviarní, zmrzlinárov či reštaurácií sa po zavedení novinky zvýšil z priemerných 10-tisíc eur až na 50-tisíc eur na prevádzku.

Finančná správa SR sa aj preto chce vydať chorvátskou cestou. „Inšpiráciou je pre nás v rámci opatrení na zabránenie daňových únikov z registračných pokladníc práve Chorvátsko,“ povedal pre Pravdu Daniel Čech, generálny riaditeľ sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva. Zatiaľ Finančná správa nepovedala, kedy by k zmenám malo prísť. Pravdepodobný termín je až rok 2016.

Na účtenke by tak museli obchodníci uvádzať nielen sumu, DKP (daňový kód pokladnice, pozn. red.), čas vydania účtenky, logo ministerstva financií, ale aj meno predavača, ktorý účtenku zákazníkovi vystavil.

Najdôležitejším opatrením, ktoré v Chorvátsku vlani zaviedli, je elektronická evidencia tržieb, ktorá do tamojšej štátnej kasy za jeden rok priniesla o polovicu vyšší výber daní. Postupne k tomuto smeruje vláda aj na Slovensku. Od budúceho roka sa má on-line prepojenie týkať len nových registračných pokladníc, ktoré sa dostanú na trh. Ministerstvo financií tým chce lepšie kontrolovať tržby obchodníkov a zabrániť ich kráteniu.

Chorváti zaviedli výnimky

Chorvátske ministerstvo financií chcelo predísť tomu, aby nová povinnosť doslova finančne zruinovala menších obchodníkov, a tak zaviedlo výnimky pestovateľom predávajúcim svoje poľnohospodárske produkty, med a kvetiny na trhoch. Tie sú pre Chorvátsko typické. Podobne na to chce ísť aj Slovensko. Obchodníci, ktorí vydajú za mesiac do 300 registračných bločkov, budú môcť od Nového roka využívať tzv. virtuálnu registračnú pokladnicu.

Do tejto kategórie patria podnikatelia v ubytovacích službách, ale aj lekári, veterinári, zubári, exekútori či notári. Ministerstvo financií chce vďaka virtuálnym pokladniciam zabrániť tomu, aby si napríklad lekár z menšieho mesta, ktorý nemá veľa pacientov, musel kupovať registračnú pokladnicu, ktorá ho môže vyjsť až na 400 eur. Ak má lekár v ambulancii počítač s tlačiarňou a k tomu si stiahne do mobilu či smartfónu mobilnú aplikáciu, tak klasickú pokladnicu potrebovať nebude. Pôjde o on-line program, ktorý bude zadarmo prístupný na webovej stránke Finančnej správy. Po novom má on-line pokladnice bezplatne certifikovať a servisovať Colný úrad Bratislava.

Bude stačiť wifi?

Či bude na on-line prepojenie potrebná len wifi sieť, alebo pokladnice budú musieť mať v sebe zabudovaný GSM modul, zatiaľ štát nepovedal. Od toho bude pritom závisieť to, o koľko pôjde cena pokladníc hore. Ak pôjde Slovensko aj v tomto smere cestou, ako sa vybralo Chorvátsko, pokladnice by mali mať už priamo v sebe zabudovaný GSM modul. Do budúcnosti by mali takto nastaviť obchodníci všetky pokladnice. To bude znamenať aj dodatočné finančné náklady pre samotných obchodníkov. Podobne je to v Maďarsku, Srbsku či vo Švédsku. Tam museli prejsť zmenou všetky registračné pokladnice, pretože potrebovali doinštalovať GSM modul. U nás túto možnosť nemá v súčasnosti ani jedna registračná pokladnica na trhu.

„Certifikované pokladnice nedokážu priamo komunikovať cez GSM alebo internet. Dokážu to len cez pripojený počítač s externou programovacou aplikáciou. Zatiaľ sme ešte nedostali presný popis od ministerstva financií, ako by mali pokladnice komunikovať, či bude umožnená komu­nikácia cez počítač, alebo sa musia všetky pokladnice vybaviť GSM modulom alebo wifi zariadením,“ povedal šéf združenia výrobcov a predajcov pokladníc Peter Pörsök. On-line registračné pokladnice chce zaviesť aj Česká republika, najskôr však až od roku 2016.

Cena registračných pokladníc sa aktuálne na Slovensku pohybuje od 230 do 600 eur bez DPH. Niektorí obchodníci využívajú takisto fiskálne tlačiarne, ktoré na slovenskom trhu možno kúpiť od 320 do 700 eur bez DPH. Po zmene sa cena pokladníc môže zvýšiť rádovo o 30 až 100 eur. Ak rezort financií určí, že on-line prepojenie pôjde cez GSM modul, tak obchodníkovi budú vznikať prevádzkové náklady aj v čase, keď sa zariadenie nebude používať. Pod vyššiu cenu sa podpíše aj množstvo prenesených dát. V prípade LAN pripojenia budú prevádzkové náklady minimálne.

Pomohla aj bločková lotéria

Chorváti vlani, podobne ako Slovensko, zaviedli bločkovú lotériu. Dali jej názov „Bez računa, se ne računa“, čo v preklade znamená „Bez bločku sa to nepočíta“. Vyžrebovaní súťažiaci, ktorí pošlú do jedného z troch žrebovaní bločky, môžu vyhrať odmeny v celkovej hodnote pol milióna chorvátskych kún, čo je v prepočte 65,5 tisíca eur. Podľa chorvátskeho portálu Dnevnik.hr za prvý polrok minulého roka zakázali na základe nepravých bločkov prihlásených do lotérie 388 podnikom dočasne ich činnosť, než nedostatky odstránia. Doteraz uzavreli približne tisíc prevádzok.

Obchodníci priznali daniarom podstatne vyššie tržby. Predajca sa musí spojiť s centrálou chorvátskej daňovej správy, ktorá mu pošle unikátny kód. Obísť platenie DPH tak nemôže. Celkové tržby obchodníkov sa vlani zvýšili až o jednu miliardu eur oproti predošlému roku. Ide takmer o 18-percentný nárast tržieb.

Slovenský rezort financií zaviedol bločkovú lotériu vlani na jeseň. Doteraz do nej prihlásili ľudia dokopy 79 miliónov bločkov. Záujem však mierne poklesol. Bločky majú slúžiť daniarom na to, aby ich mohli využiť na cielené daňové kontroly. Vlani Finančná správa skontrolovala takmer 17-tisíc pokladníc, pričom z toho našla až 7,5 tisíca pochybení. Rok predtým pri 15-tisícovom počte kontrol našla niečo vyše 4-tisíc porušení zákona. Lepší výber DPH má pomôcť štátnemu rozpočtu. Inštitút finančnej politiky vyčíslil, že potenciálny priamy pozitívny vplyv lotérie na ročný výnos DPH na základe údajov z roku 2013 je sedem až osem miliónov eur, najmä v menších podnikoch v sektore maloobchodu a reštauračných služieb.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #daniari #bločky