Čína výraznejšie podporí nákup elektromobilov

Čína ponúkne daňové úľavy na nákupy elektrických vozidiel vyrobených prevažne čínskymi automobilkami.

30.08.2014 15:46
Peking, Čína, zápcha Foto:
Podľa čínskych médií počet áut na čínskych cestách prekonal na začiatku tohto roka hranicu 250 miliónov.
debata (1)

Je to ďalšie z opatrení na podporu predaja ekologických áut v krajine v čase, keď rastie znepokojenie kvôli znečisťovaniu životného prostredia. Čína je najväčším automobilovým trhom na svete.

Oficiálna tlačová agentúra Nová Čína nedávno oznámila, že vláda od septembra prestane vyberať daň z predaja u schválených modelov ekologických áut. Ministerstvo priemyslu a informačných technológií v piatok na svojich internetových stránkach zverejnilo zoznam 17 automobilov od 11 automobiliek, vrátane jedného modelu od každého z čínskych spoločných podnikov automobiliek Nissan Motor, General Motors a Daimler, ktorých predaj podporí.

Zmena prichádza v čase, keď sa Čína snaží obnoviť svoje snahy o popularizáciu elektrických vozidiel. Daňové úľavy majú za cieľ ešte viac posilniť záujem o tieto autá, ktorých predaj je už teraz dotovaný.

Čína vlani obnovila podporu pre súkromný predaj hybridných elektrických vozidiel alebo elektrovozidiel na ďalšie tri roky. V rámci programu Peking poskytuje zľavu pri kúpe týchto vozidiel vo výške až 60.000 jüanov.

Čína minulý mesiac nariadila vládnym úradníkom, aby viac používali elektrické a hybridné vozidlá. Nariadenie je súčasťou plánu na zníženie znečistenia tým, že do roku 2020 bude na čínskych cestách jazdiť päť miliónov podobných vozidiel. Prezident Si Ťin-pching súčasne tlačí na vládne agentúry, aby kupovali domáce značky, najmä vozidlá automobiliek BYD a SAIC Motor, napísala agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #elektromobil