Rosnefť: Ruské ropné a plynárenské firmy dodržia zmluvy

Ruské ropné a plynárenské spoločnosti budú dodržiavať zmluvy o dodávkach napriek napätiu medzi Moskvou a Západom.

31.08.2014 18:47
debata (2)

Nemeckému časopisu Spiegel to povedal riaditeľ najväčšej ruskej ropnej firmy Rosnefť Igor Sečin. Sankcie uvalené západnými krajinami na Rusko pre jeho postup voči Ukrajine však Sečin podľa denníka považuje za vyhlásenie vojny.

„Sankcie sú určitou formou vojny. Týmto spôsobom sa rozsieva nenávisť,“ vyhlásil šéf spolčonosti Rosnefť.

Rusko v polovici júna zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu pre spory ohľadom ceny a nezaplatených účtov. Ukrajina tento týždeň uviedla, že Rusko plánuje zastaviť aj dodávky do Európskej únie. Moskva ale toto tvrdenie odmietla s tým, že chce svoje záväzky voči európskym odberateľom plniť bez ohľadu na politické problémy.

Odborníčka na energetický sektor Claudia Kemfertová podľa agentúry DPA predpokladá, že ani prípadná ďalšia eskalácia ukrajinskej krízy by nespôsobila problémy v dodávkach zemného plynu. „Na trhu je plynu dosť,“ vyhlásila. Dodala, že ukrajinská kríza by ani nemala mať vplyv na ceny plynu, ktoré sú upravené dlhodobými zmluvami.

Rusko podľa nej zmluvy nateraz dodržiavalo. „Nachádzame sa však v novej dimenzii geopolitických konfliktov. Nie je vylúčené, že Rusko použije plyn ako politickú zbraň,“ upozornila Kemfertová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #plyn #Ukrajina #Rosnefť