Nemecko má po polroku prebytkový rozpočet

Nemecko v prvom polroku hospodárilo s prebytkom približne 1,1 percenta hrubého domáceho produktu.

01.09.2014 10:38
debata

Predbežné údaje zverejnil v pondelok tamojší spolkový štatistický úrad. Údaje tak poukazujú na solídnu kondíciu verejných financií Nemecka, ktoré by podľa niektorých hlasov malo zvýšiť výdavky, aby podporilo stagnujúcu európsku ekonomiku. Štatistici tiež potvrdili, že nemecká ekonomika na jar klesla.

Celkový rozpočtový prebytok spolkovej, krajinských a miestnych vlád vrátane systému sociálneho zabezpečenia dosiahol 16,1 miliardy eur. Spolková vláda pritom za polrok vykázala rozpočtový prebytok štyri miliardy eur. Je to prvýkrát od roku 1991, keď jej rozpočet za toto obdobie neskončil v deficite.

Nemecko, ktoré má najväčšiu ekonomiku v Európe, tak smeruje k tomu, aby tento rok malo už tretíkrát za sebou prebytok rozpočtu. Vlani prebytok dosiahol 0,3 percenta hrubého domáceho produktu, o rok skôr to potom bolo 0,1 percenta.

Údaje by podľa agentúry Reuters mohli zvýšiť tlak na Nemecko, aby urobilo viac na podporu hospodárskeho rastu v Európe. Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi v auguste naznačil, že v podpore rastu európskej ekonomiky by mohli zohrávať väčšiu úlohu vlády jednotlivých krajín.

Ekonomický rast 18 krajín zdieľajúcich euro sa v druhom štvrťroku zastavil. Podkopala ho pokračujúca stagnácia vo Francúzsku aj pokles nemeckej ekonomiky.

Nemecký spolkový štatistický úrad Destatis pritom v pondelok potvrdil rýchly odhad z minulého mesiaca, podľa ktorého nemecká ekonomika za tri mesiace do konca júna klesla o 0,2 percenta po zvýšení o 0,7 percenta v prvom kvartáli. Na vine sú podľa štatistického úradu slabé investičné výdavky a spomalenie zahraničného obchodu. Ten je tradične ťahúňom ekonomiky. Na jar sa ale viac darilo dovozu než vývozu – zahraničný obchod tak prispel k poklesu HDP zápornou hodnotou 0,2 percentuál­neho bodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Nemecko #HDP