Grécka ekonomika už šmátra po dne

Grécka ekonomika v druhom štvrťroku klesala najpomalším tempom od konca roka 2008 - hrubý domáci produkt sa medziročne znížil o 0,3 percenta. Oznámil to v pondelok grécky štatistický úrad Elst, ktorý tak upravil rýchly odhad z polovice augusta. Prvý odhad počítal s poklesom o 0,2 percenta.

01.09.2014 12:43
debata (5)

Štatistici zmenu vysvetlili započítaním nových dát, ktoré predtým neboli k dispozícii. Grécka ekonomika tak spomalila pokles už piaty štvrťrok za sebou. Vývoj ekonomiky v medzikvartálnom porovnaní úrad nezverejnil.

Grécko a jeho medzinárodní veritelia Európska únia a Medzinárodný menový fond očakávajú, že grécka ekonomika sa tento rok dostane zo šesťročnej recesie a stúpne o 0,6 percenta. Pomôcť by mal predovšetkým turistický ruch a oživenie investícií.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať EÚ a MMF o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej hodnote 240 miliárd eur.

Grécka vláda výmenou za pomoc masívne škrtala výdavky, znížila dôchodky i mzdy a zvyšovala dane. To prehĺbilo hospodársky útlm a vyvolalo protesty obyvateľov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #HDP