Rusko a Ukrajina budú opäť rokovať o plyne

Rusko a Ukrajina sa dohodli na usporiadaní ďalšieho kola rokovaní o riešení plynovej krízy. Konať sa bude v sobotu 6. septembra. Oznámil to v pondelok ruský minister energetiky Alexander Novak.

01.09.2014 13:48
debata (16)

Moskva a Kyjev podľa neho teraz čakajú, či sa Európska komisia rozhodne vyslať na rokovanie svojho zástupcu.

Novak už minulý týždeň po stretnutí s európskym komisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom povedal, že Moskva je pripravená rokovať o obnovení dodávok zemného plynu na Ukrajinu. Je vraj ochotná poskytnúť na tieto dodávky takmer 20-percentná zľavu. Zároveň vtedy varoval pred nebezpečenstvom výpadkov v dodávkach ruského plynu do Európy, pokiaľ nebude vyriešený plynový spor s Ukrajinou.

Rusko vlani znížilo cenu plynu pre Ukrajinu na 268,50 dolára za tisíc metrov kubických potom, čo sa vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč rozhodol odstúpiť od podpisu asociačnej zmluvy s Európskou úniou. Po zvrhnutí Janukovyča však Rusko cenu zvýšilo na 485 dolárov. V polovici júna potom dodávky na Ukrajinu pre spory ohľadom ceny a nezaplatených účtov úplne zastavilo.

Podľa nedávneho Novakovho oznámenia je Moskva pripravená znížiť terajšiu cenu na 385 dolárov za tisíc metrov kubických. Ukrajina trvá na návrat k cene 268,50 dolára. Naznačila však, že by pristúpila aj na cenu mierne vyššiu ako 300 dolárov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina