Štartuje výstavba plynovodu do Číny, Putin sa podpísal na rúru

Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky vicepremiér Čang Kao-li v pondelok zahájili výstavbu prvej časti nového plynovodu Sila Sibíri, ktorým má od roku 2019 prúdiť ruský plyn do Číny. Informovala o tom televízia RT. Stavbu má na starosti ruský plynárenský monopol Gazprom.

01.09.2014 16:01
Putin, Rusko, plynovod Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin sa podpísal na rúru plynovodu Sila Sibíri, ktorým bude putovať plyn z Ruska do Číny.
debata (30)

Gazprom a čínska plynárenská skupina CNPC podpísali v máji zmluvu s hodnotou 400 miliárd USD, podľa ktorej má Rusko v najbližších 30 rokoch dodávať Číne približne 38 miliárd metrov kubických plynu ročne.

Plyn bude Rusko do Číny posielať novým plynovodom. Dohoda s Čínou by mohla znížiť závislosť ruského exportu od Európy, ktorá je hlavným odberateľom ruského plynu.

Gazprom v sobotu informoval, že plánuje spustiť ťažbu na plynovom poli Čajanda na konci roka 2018 Prvý plyn do Číny má potom začať prúdiť v roku 2019. Pole Čajanda je kľúčové pre dodávky do Číny, podľa odhadov by na vrchole mala ťažba z poľa predstavovať 25 miliárd metrov kubických ročne, upozorňuje agentúra Reuters.

Plynovod dlhý 3968 kilometrov spojí plynové polia na východnej Sibíri s Čínou a má byť najdlhšou sieťou na prepravu plynu na svete. Putin aj vicepremiér Číny označili projekt za najväčší stavebný projekt na svete, investície oboch krajín majú byť vyše 70 miliárd USD. Čína má začať stavbu svojej časti plynovodu v prvej polovici budúceho roka.

Čína vlani spotrebovala približne 170 miliárd metrov kubických zemného plynu a očakáva sa, že do roku 2020 ročná spotreba stúpne na 420 miliárd metrov kubických. Najväčším odberateľom ruského zemného plynu je Európa, kam vlani Rusko dodalo 160 miliárd metrov kubických plynu.

Prvá fáza projektu bude určená na prepravu plynu z ložiska Čajanda v Jakutsku do mesta Blagověščensk na čínskej hranici. Táto časť bude dlhá 968 kilometrov a má byť dokončená do roku 2018. Na ruskej strane má plynovod pokračovať na Ďaleký východ, do Chabarovska a Vladivostoku.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #plyn #Gazprom