Ruská agentúra sa názvom vracia do sovietskych čias, z ITAR-TASS je TASS

Štátna tlačová agentúra Ruskej federácie sa vrátila k dlhoročnej skratke z čias Sovietskeho zväzu a premenovala sa z ITAR-TASS na TASS. Oznámil to v pondelok generálny riaditeľ agentúry Sergej Michajlov k 110. výročiu jej existencie.

01.09.2014 17:41
ITAR-TASS Foto:
Ruská agentúra ITAR-TASS sa vrátila k historickej značke TASS. Webové stránky sa zmenia neskôr.
debata (16)

Návrat k „historickej a svetovo preslávenej značke“ a prechod k novému firemnému štýlu sa má dokončiť do konca budúceho roka. Už v pondelok bol vchod do sídla firmy ozdobený novým názvom Informačná agentúra Ruska TASS a logom, internetová stránka agentúry má zakrátko nasledovať.

Agentúra bola založená v roku 1904, vtedy pod názvom Petrohradská tlačová agentúra. V roku 1925 dostala názov TASS, čo bola skratka Tlačovej agentúry Sovietskeho zväzu. Neskôr okrídlená fráza „TASS je splnomocnený vyhlásiť“ – používaná napríklad pri ozbrojených konfliktoch či v odpovedi na výroky amerických prezidentov – sa prvýkrát objavila v marci 1934 (a v 70. rokoch sa táto fráza stala názvom špionážneho románu Juliana Semjonova o honbe na agenta CIA v Moskve). V roku 1991, po rozpade ZSSR, sa názov rozrástol o ITAR (Informačná tlačová agentúra Ruska).

Táto „predpona“ sa stáva tiež históriou, skratka TASS sa ale bude používať ako názov a nebude sa „rozšifrovávať“ do pôvodného významu. Staronový názov agentúry je podľa riaditeľa Michajlova „symbolom profesionality, nadšenia a pripravenosti osadenstva k osobnému rastu a snahy agentúry zachovávať a rozvíjať svoje najlepšie tradície“.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #TASS