Ruský rubeľ klesol na nové rekordné minimum

Ruský rubeľ v pondelok zostúpil na nové rekordné minimum k americkému doláru a v poklese pokračoval aj ruský akciový trh. Ruskú menu naďalej zrážajú obavy z nových západných sankcií pre postoj Moskvy voči Ukrajine.

01.09.2014 19:19
debata (56)

Už v piatok rubeľ prekonal marcové minimum 37 rubľov za dolár. V pondelok sa kurz meny prepadol až na 37,50 RUB za dolár a neskôr sa ustálil na úrovni 37,20 RUB.

Európska komisia spolu s diplomatmi do týždňa navrhnú podobu ďalšieho pritvrdenia protiruských sankcií, rozhodol summit Európskej únie. EÚ a USA obviňujú Rusko z priamej vojenskej intervencie na východnej Ukrajine na podporu tamojších povstalcov proti Kyjevu.

„Geopolitické napätie pravdepodobne rubľu tento týždeň neumožní, aby sa stabilizoval. Znamená to, že dolár možno dosiahne úroveň 38 rubľov,“ uviedol podľa agentúry Reuters analytik Alexej Jegorov z Promsvjazbank.

Akciový index RTS meraný v dolároch v pondelok klesol o 0,6 percenta a rubľový index MICEX stratil 0,3 percenta. Oba akciové indexy minulý týždeň v reakcii na obvinenia Západu prudko klesli.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #Ukrajina