S novým reaktorom meškajú aj Fíni. Desať rokov

Dátum sprevádzkovania najväčšieho fínskeho jadrového reaktora Olkiluoto 3 s výkonom 1600 megawattov sa odkladá na druhú polovicu roka 2018.

02.09.2014 05:30
debata

Oznámilo to konzorcium francúzskej spoločnosti Areva a nemeckého koncernu Siemens, ktoré túto zákazku dostalo. Nový odklad je už ôsmy v poradí a znamená meškanie takmer desať rokov oproti pôvodnému plánu.

Posledný odklad je podľa konzorcia Areva-Siemens dôsledkom nezhôd s fínskym konzorciom TVO, ktoré si reaktor objednalo. Týkajú sa automatizovaných systémov. Reaktor na ostrove Olkiluoto, kde už viac ako 30 rokov fungujú dva jadrové bloky, mal začať dodávať elektrinu v roku 2009. Má to byť piaty jadrový blok vo Fínsku, ktoré sa usiluje o posilnenie energetickej sebestačnosti a chce v budúcom desaťročí zvýšiť počet blokov na sedem.

TVO, ktorú vlastnia fínske papierenské spoločnosti UPM a Stora Enso spolu s elektrárenským podnikom Fortum, uviedla, že ďalší odklad je pre ňu ťažké akceptovať. Projektový šéf TVO Jouni Silvennoinen oznámil, že výstavba reaktora trvá zbytočne dlho a že uvíta všetky iniciatívy, ktoré projekt urýchlia. Areva oznámila, že má problémy so schvaľovaním svojich systémov a vyzvala TVO, aby začala byť v tejto veci aktívnejšia.

Obe skupiny sa navzájom obviňujú za meškanie a prudký rastu nákladov na projekt, ktorého výstavba sa začala v roku 2005. Areva-Siemens vlani predložila medzinárodnej arbitráži požiadavku na kompenzáciu od TVO v sume 2,7 miliardy eur, TVO prišla s protinárokom vo výške 1,8 miliardy eur.

Náklady na výstavbu nového bloku elektrárne Olkiluoto sa pôvodne odhadovali na 3,2 miliardy eur. TVO odhady neaktualizovala, podľa agentúry Reuters sa však náklady zdvihli najmenej na dvojnásobok.

Problémy má aj nový projekt jadrovej elektrárne na severozápade Fínska, ktorý na konci minulého roka začalo pripravovať rusko-fínske konzorcium Fennovoima. Investorov od projektu teraz odrádza ukrajinsko-ruská kríza.

debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Fínsko