Česi majú zásobníky plynu plné

Zásobníky zemného plynu sú v Česku naplnené na 97 percent. Úplne zaplnené by mali byť v priebehu niekoľkých najbližších dní. Vyplýva to z pondelkovej tlačovej správy Českého plynárenského svazu (ČPS).

02.09.2014 09:22
debata

Plyn sa v ČR uskladňuje v ôsmich podzemných zásobníkoch, ktoré stačia na pokrytie minimálne tretiny bežnej ročnej spotreby celej Českej republiky. Tá v Česku presahuje osem miliárd metrov kubických.

Plné zásobníky, ktoré v Česku takmer výlučne patria firmám RWE Gas Storage a MND Gas Storage, majú podľa plynárov pomôcť okrem iného v prípade politických konfliktov, keď by dodávateľ plynu obmedzil alebo úplne zastavil dodávky. To teraz najviac hrozí pre rusko-ukrajinskú krízu. Energetický regulačný úrad v auguste informoval, že chce zásoby obchodníkov s plynom kontrolovať.

„V súčasnej dobe máme zásobníky zemného plynu naplnené už takmer na 100 percent, o mesiac skôr než býva obvyklé,“ povedal predseda Českého plynárenského svazu Miloslav Zaur. Podľa neho sú plynárenské spoločnosti pripravené v zime plynulo zásobovať domácnosti aj firmy. „Sme dnes pripravení aj na prípadné problémy s dodávkami zemného plynu Centrálnym koridorom z Ukrajiny do Európy,“ dodal Zaur.

Podľa plynárov je podobná situácia ako v Česku aj vo zvyšku Európy. „Členské štáty EÚ majú v tomto období v zásobníkoch najviac plynu v celej svojej histórii,“ uviedol zväz.

ČPS je združenie firiem a odborníkov pôsobiacich v plynárenstve a súvisiacich odboroch. Združuje asi 100 odborných združení a firiem pôsobiacich v plynárenstve. Podľa zväzu sa Česká republika zaraďuje medzi európsku špičku podielom svojej skladovacej kapacity na ročnej spotrebe plynu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #plyn