Nové sankcie majú Rusom vziať peniaze, kultúru i šport

Pripravované sankcie Európskej únie by mohli sťažiť prístup ruským firmám k financiám zo zahraničia, zatvoriť futbalovým klubom Ligu majstrov či obmedziť prístup Rusov na významné kultúrne podujatia.

02.09.2014 12:34 , aktualizované: 13:26
debata (78)

Česká vláda v utoro ráno dostala návrh Európskej komisie na zavedenie nových sankcií voči Rusku pre jeho postup na Ukrajine. Potvrdil to štátny tajomník pre európske záležitosti Tomáš Prouza. Podľa zdroja ČTK aktuálny dokument, ktorý vláda dostala, obsahuje len základné informácie o okruhoch, ktorých by sa sankcie mohli týkať. Konkrétnu podobu sankcií vypracuje komisia až v stredu.

Z návrhu vyplýva, že sa v zásade jedná o prehĺbenie sektorových sankcií, ktoré už boli spustené. Dotknúť by sa mali napríklad prístupu na kapitálové trhy. Ruské spoločnosti, a to predovšetkým tie štátne, by mohli mať obmedzenejší prístup k zabezpečeniu financovania. Týkalo by sa to napríklad ropných, telekomunikačných a ďalších štátnych firiem, teda nielen na bankových spoločností. Opäť by sa mal rozšíriť zoznam ľudí, ktorým bude zmrazený majetok a zakázaný vstup do EÚ.

Dôjsť by tiež mohlo k rozšíreniu zákazu exportu takzvaného tovaru dvojakého použitia, teda takého, ktoré môže nájsť využitie v civilnom aj zbrojnom sektore. Sprísniť by sa sankcie mohli aj v oblasti dodávok ropy, kedy by sa embargo mohlo týkať napríklad už aj technických služieb k existujúcim projektom. V prípade dodávky zbraní nový návrh údajne len upravuje už platné sankcie tak, aby boli právne v poriadku.

Podľa Českého rozhlasu Európska komisia členským krajinám tiež navrhuje, aby zvážili pozastavenie členstva Ruska v niektorých medzinárodných športových organizáciách. Rusko by sa napríklad nemohlo zúčastniť majstrovstiev sveta vo futbale alebo súťaží organizovaných asociáciou UEFA, ako je Liga majstrov alebo kvalifikácie o majstrovstvá Európy. Podľa informácií ČTK komisia zvažuje obmedzenie prístupu Rusov tiež na významné kultúrne podujatia.

O príprave návrhov na sprísnenie sankcií rozhodol minulotýždňový summit lídrov Európskej únie. Slovenský premiér Robert Fico i český premiér Bohuslav Sobotka si vyhradili právo nepodporiť také návrhy sankcií, ktoré by výrazne poškodzovali hospodárstvo ich krajín.

O sankciách rozhodnú štáty do piatku

Vlády členských štátov Európskej únie rozhodnú o podobe nových sankcií proti Rusku do piatku. Vyhlásila to v utorok talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogherinová. Finálny návrh sankcií z dielne Európskej komisie bude hotový do stredy, povedala ministerka v Európskom parlamente.

Mogherinová, ktorá v minulosti čelila kritike za údajne príliš mierny postoj voči Rusku, uviedla, že Moskva svojim postojom voči Ukrajine ukončila strategické partnerstvo s Bruselom.

„Strategické partnerstvo skončilo. Jednoznačne skončilo a je to voľba Moskvy. Na ukrajinskom území je problém, je tam jasný konflikt,“ povedala talianska ministerka.

(SITA)

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie