Ťažba ropy v Rusku rástla, sankcie sa zatiaľ neprejavili

Ťažba ropy v Rusku sa v auguste oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšila o jedno percento na 10,52 milióna barelov denne.

02.09.2014 16:25
debata (9)

K rastu prispeli kondenzáty, ktoré ťaží plynárenská spoločnosť Gazprom, a projekty zo zahraničnými firmami, uviedlo ruské ministerstvo energetiky. Údaje pritom naznačujú, že protiruské sankcie zavedené pre ukrajinskú krízu sa v ruskom energetickom sektore zatiaľ neprejavili.

Rusko si v auguste udržalo pozíciu najväčšieho producenta ropy na svete. Jeho najbližší konkurent, čo je Saudská Arábia, v auguste podľa prieskumu agentúry Reuters ťažil 9,75 milióna barelov denne. Západné krajiny zaviedli voči Moskve sankcie pre marcovú anexiu Krymu aj postoj voči nepokojom na východnej Ukrajine a varovali pred ďalšími krokmi, pokiaľ Rusko nepomôže eskalující konflikt zastaviť.

Medzi sankciami je aj zákaz investícií do majetku alebo dlhu so splatnosťou dlhšou ako 90 dní pre viacero veľkých ruských spoločností a vývoz zariadení pre nové ropné projekty do Ruska.

Sankcie ale ťažbu zatiaľ neovplyvnili, pretože sú zamerané na nové projekty, teda tie, ktoré začnú ťažbu až v najbližších rokoch. Pre nedostatok financií zo Západu však už niektoré firmy plánujú obmedziť svoje investície.

Vyjadrené v tonách potom ťažba ropy v Rusku v auguste vzrástla na 44,472 milióna ton z júlových 43,949 milióna. Ministerstvo očakáva, že ťažba ropy tento rok dosiahne 525 miliónov ton.

Ťažba plynu sa v auguste zvýšila na 42,74 miliardy metrov kubických zo 42,68 miliardy kubíkov v júli. Denná produkcia potom predstavovala 1,38 miliardy kubíkov. Ťažba Gazpromu ale klesla a predstavovala 26,28 miliardy metrov kubických. O mesiac skôr predstavovala 26,72 miliardy. Produkcia ropy a plynu je kľúčovým odvetvím ruskej ekonomiky a predstavuje dôležitý zdroj príjmov štátnej pokladnice. Rusko je významným dodávateľom ropy aj plynu do Európskej únie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #plyn