MMF: Ukrajina môže potrebovať miliardy dolárov navyše

Ukrajina bude potrebovať ďalšie miliardy dolárov finančnej pomoci navyše, ak sa boje medzi povstalcami na východe krajiny a armádou natiahnu do budúceho roka.

03.09.2014 07:37
debata (11)

Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF) v prvom hĺbkovom hodnotení ekonomiky krajiny po marcovej dohode na dvojročnom programe hospodárskej pomoci Kyjevu v sume 17 miliárd dolárov.

V prípade, že vojna na priemyselnom východe krajiny bude pokračovať aj v budúcom roku a Rusko naďalej nebude krajine dodávať plyn, bude Kyjev potrebovať dodatočnú pomoc v objeme až 19 miliárd dolárov, odhadol MMF. Ak ale boje počas najbližších niekoľkých mesiacov ustanú, je dohodnutá pomoc Ukrajine podľa fondu zatiaľ dostatočná.

MMF v piatok dokončil prvé hodnotenie programu úverovej pomoci pre Ukrajinu a schválil vyplatenie ďalších 1,4 miliardy dolárov. Hovorca MMF už vo štvrtok uviedol, že Kyjev plní všetky podmienky pomoci. Ukrajina zatiaľ v rámci programu pomoci dostala zhruba 3,2 miliardy dolárov.

MMF už skôr upozornil, že program pomoci Ukrajine je pre boje na východe krajiny ohrozený množstvom rizík. Naznačil tiež, že súčasná úroveň pomoci nebude stačiť na pokrytie finančných potrieb Kyjeva, ak sa situácia v krajine zhorší.

Ukrajinské jednotky od apríla bojujú proti proruským povstalcom v priemyselných oblastiach Donecku a Luhansku. Oba regióny sa na ukrajinskom hrubom domácom produkte vlani podieľali približne 17 percentami.

MMF v júli predpovedal, že hrubý domáci produkt Ukrajiny sa v tomto roku prepadne o 6,5 percenta. Zhoršil tak svoj predchádzajúci odhad, ktorý počítal s päťpercentným poklesom. Niektorí analytici ale očakávajú oveľa hlbší prepad, uviedla agentúra AP.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #HDP #Ukrajina