Ukrajina sa chystá vypínať elektrinu na Kryme

Ukrajina chce v septembri výrazne obmedziť dodávky elektriny na Krymský polostrov, ktorý tento rok na jar anektovalo Rusko.

03.09.2014 11:40
debata (39)

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo oznámila, že prúd na Krym nebude dodávať medzi 9:00 a 11:00 dopoludnia a medzi 19:00 a 23:00 večer. Opatrenie, ktoré má trvať od budúceho týždňa až do 30. septembra, je podľa Ukrenergo spôsobené nedostatkom paliva v ukrajinských elektrárňach, informovala v stredu agentúra ITAR-TASS.

Podľa ruského denníka Komersant, ktorý na plánované výpadky dodávok na Krym upozornil, bude opatrenie ukrajinskej spoločnosti znamenať úplné odstrihnutie veľkej časti domácností a podnikov od elektriny. Krymský polostrov má totiž len veľmi obmedzené vlastné zdroje a väčšinu energie mu dodávajú práve ukrajinskej elektrárne.

Moskvou dosadený úradujúci krymský gubernátor Sergej Aksjonov uviedol, že Krym naplno využije svoje dve tepelné elektrárne a tiež zdroje obnoviteľnej energie z veterných a solárnych elektrární. Na pokyrtie dopytu to ale nebude stačiť.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Krym