Zamestnanci krupinskej Way Industries hodinu štrajkovali

Zamestnanci krupinskej strojárskej firmy Way Industries vo štvrtok popoludní na hodinu zastavili výrobu pre výstražný štrajk s protestným pochodom po meste.

04.09.2014 16:07
WAY Industries, štrajk, odbory Foto: ,
Pochod zamestnancov spoločnosti WAY Industries mestom počas hodinového výstražného štrajku zamestnancov pred mestkým úradom v Krupine.
debata (2)

Po protestnom zhromaždení spred týždňa ním pokračovali v boji za doplatenie svojich miezd za jún a júl a zastavenie prepúšťania vo fabrike. Aktuálne podľa odborárov plynie výpovedná lehota 25 z 204 kmeňových a 67 agentúrnych zamestnancov Way Industries. Presnejšie informácie však nemajú, keďže manažment firmy s nimi podľa nich nekomunikuje.

Ako uviedol predseda odborového združenia KOVO Emil Machyna, na vyplatenie osobného ohodnotenia majú zamestnanci nárok podľa pracovných zmlúv, pripravení sú preto aj na tvrdšie nátlakové akcie. Zamestnávateľ podmienil vyplatenie osobného ohodnotenia dosiahnutím dobrého hospodárskeho výsledku. „To môže byť, ale nemusí. Chceme rokovať s vedením, a ak to nepomôže, bude ďalší štrajk, ale už celodenný, a potom budeme pritvrdzovať,“ povedal Machyna.

Štrajkujúcich strojárov prišiel podporiť aj primátor Krupiny Radoslav Vazan, z manažmentu Way Industries ich požiadavky neprišiel prevziať nikto.

Podľa stanoviska spoločnosti, ktoré médiám poskytol jej hovorca Peter Benčurik, je štrajk neodôvodnený a tiež nelegitímny, pretože ho zamestnávateľovi nikto neoznámil, ako to ustanovuje zákon o kolektívnom vyjednávaní.

„Okrem toho manažment spoločnosti dosiahol dnes v ranných hodinách so zástupcami zamestnancov dohodu, na základe ktorej príde k doplateniu krátených osobných príplatkov. Organizácia nátlakových akcií a stupňovanie napätia je vzhľadom na predmetnú dohodu nezmyselná a kontraproduktívna. Vyvolávanie vášní a bojkotovanie práce v období dohadovania nových zákaziek z titulu poklesu dodávok do Ruska podniku škodí,“ uvádza sa v stanovisku s tým, že spoločnosť má v úmysle posudzovať sabotáž a poškodzovanie záujmov akcionárov nielen v intenciách Zákonníka práce, ale aj trestného zákona.

Odborári odmietajú, že by štrajk bol nelegitímny. Pripomínajú, že nejde o štrajk pre kolektívne vyjednávanie, ale o štrajk pre sociálne podmienky, ktorý garantuje Ústava SR aj medzinárodné dohovory. Na margo údajnej dohody o doplatení osobných príplatkov Machyna uviedol, že nemajú žiadny konkrétny prísľub, kedy sa tak stane. Zamestnávateľ to totiž podmienil ekonomickými ukazovateľmi, čím podľa Machynu porušuje pracovné zmluvy a Zákonník práce. „Toto riešenie nie je, takto to nemôžu podmieňovať. Nech to zaplatia, alebo sa prípadne dohodnú na nejakých garanciách. Ale toto by sme všetko chceli prerokovať za rokovacím stolom,“ dodal Machyna.

Strojárska spoločnosť Way Industries sa zameriava na stavebnú a odmínovaciu techniku. Vyrába šmykom riadené nakladače Locust, oceľové konštrukcie, bezpečnostné systémy a odmínovacie zariadenie Božena.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #štrajk #Way Industries