Cena ropy Brent po viac ako roku spadla pod 100 dolárov

Cena severomorskej ropy Brent v pondelok prvýkrát po 14 mesiacoch klesla pod psychologicky dôležitú hranicu 100 dolárov za barel. Slabé ekonomické údaje zo Spojených štátov a Číny totiž posilnili obavy investorov ohľadom dopytu.

08.09.2014 13:28
debata (3)

Brent v pondelok dopoludnia zlacnel o viac ako dolár na 99,76 dolára za barel. To predstavuje najnižšiu úroveň od vlaňajšieho júna. V tohtoročnom júni pritom jeho cena presahovala 115 dolárov. Cena americkej ľahkej ropy WTI sa dopoludnia znížila o 60 centov na 92,69 dolára za barel, napísala agentúra Reuters.

Ceny ropy zamierili nadol, keď Čína ohlásila prekvapivý pokles augustového dovozu. Nadviazali tak na piatkový prepad, za ktorým stáli nečakane slabé údaje o augustovej tvorbe pracovných miest v Spojených štátoch. Tie sú najväčším spotrebiteľom ropy na svete, Číne patrí druhá priečka.

Investori naďalej pozorne sledujú vývoj konfliktov na Ukrajine a Blízkom východe. Členské krajiny Európskej únie by v pondelok mohli schváliť dohodu, ktorá má pritvrdiť sankcie voči Rusku za jeho podiel na ukrajinskej kríze.

Analytici a ekonómovia upozorňujú, že ceny ropy sa teraz z pohľadu rady členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nachádzajú na príliš nízkej úrovni. Niektorí z nich sa však domnievajú, že Saudská Arábia, ktorá je kľúčovým členom OPEC, nebude ochotná podporiť ceny obmedzením dodávok, pretože nechce prísť o svoj podiel na trhu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Brent