Predaj áut v Rusku spadol v auguste o štvrtinu

Pokles predaja nových osobných a ľahkých úžitkových áut v Rusku sa naďalej prehlbuje.

08.09.2014 14:22
debata (2)

Dopyt znižuje slabá ekonomika, ktorej stav sa zhoršuje po sankciách západných krajín voči Rusku za jeho postup na Ukrajine. Podnikateľský zväz AEB v pondelok uviedol, že celkový predaj áut v auguste medziročne klesol o 25,8 percent na 172 015 vozidiel. V júli sa znížil o 23 percent. Predaj českej Škody Auto na ruskom trhu klesol o päť percent.

Od začiatku tohto roka sa v Rusku predalo takmer 1,6 milióna vozidiel. To bolo o 12,1 percenta menej, ako v rovnakom období vlani.

Ruský automobilový trh je pod tlakom kvôli slabej ekonomike, na ktorú majú negatívny dopad sankcie západných krajín voči Rusku pre jeho postup na Ukrajine. Spomaľujúci sa ekonomický rast tiež núti ľudí odkladať veľké nákupy. Vláda koncom minulého mesiaca oznámila, že plánuje od septembra podporiť predaj nových áut takzvaným šrotovným. Celkovo chce vláda v tomto roku vyčleniť na tento účel desať miliárd rubľov.

Predaj domácej automobilky AvtoVAZ sa v auguste znížil o 32,3 percenta a podiel na trhu klesol na 15,4 percenta. Predaj celej skupiny Volkswagen sa znížil o 22,6 percenta, podiel skupiny na trhu však stúpol na 11,1 percenta. Pokles predaja Škody bol v rámci celej skupiny Volkswagen najnižší a jej podiel na trhu sa zvýšil na 3,9 percenta.

V celom minulom roku automobilový trh v Rusku zaznamenal pokles o 5,5 percenta na 2,78 milióna. Zvrátil tak trend z predchádzajúcich troch rokov, keď v percentuálnom vyjadrení rástol dvojciferným tempom. AEB očakáva, že tento rok sa predaj áut v krajine zníži o 12 percent na 2,45 milióna vozidiel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #automobilky