Štát zvažuje energetický holding, mohol by kúpiť elektrárne

Ministerstvo hospodárstva stále uvažuje nad založením energetického holdingu, ktorý by spravoval akcie energetických podnikov vlastnené štátom

10.09.2014 16:41
debata (5)

Najlepším vlastníkom Slovenských elektrární (SE) by bol štát. Myslí si to minister hospodárstva Pavol Pavlis, ktorý pripustil, že by sa štát uchádzal o 66-percentný podiel v SE, ktorý chce predať talianska energetická skupina Enel. "Z môjho pohľadu si myslím, že by bol štát jeden z tých najlepších vlastníkov. Je to jedna z možností,“ povedal minister po stredajšom rokovaní vlády.

Minister Pavlis naznačil, že práve prostredníctvom energetického holdingu by sa mohol štát snažiť odkúpiť akcie Enelu. "Práve štruktúra holdingového typu vytvára možnosť, aby určité prostriedky išli mimo štátneho rozpočtu,“ naznačil minister, ako by sa štát mohol dostať k financiám potrebným na kúpu majoritného podielu elektrární.

Minister po rokovaní vládneho kabinetu potvrdil, že záujem o Slovenské elektrárne má česká energetická firma ČEZ a česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH), v ktorej držia podiely skupina J&T, a podnikatelia Daniel Křetinský a Patrik Tkáč. "Je to vo fáze diskusií, ale v prvom rade je to vec Enelu, pretože Enel predáva svoj podiel,“ konštatoval Pavlis.

Vedenie spoločnosti Enel začiatkom júla odsúhlasilo predaj svojho podielu v SE. Okrem toho spoločnosť odsúhlasila predaj aktív v Rumunsku. Predaj aktív na Slovensku a v Rumunsku je súčasťou širšieho plánu predaja aktív v hodnote 6 mld. eur. Tento program sa začal v roku 2013 a jeho cieľom je zníženie dlhu spoločnosti. Otázne stále zostáva, koľko bude Enel za svoj podiel v elektrárňach pýtať. Známe je len to, že predajom Slovenských elektrární a aktív v Rumunsku by chceli Taliani získať aspoň 4,4 miliardy eur. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred ôsmimi rokmi necelých 840 miliónov eur.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 739 megawattmi inštalovaného výkonu. V roku 2013 spoločnosť dodala do elektrickej siete 20,9 terawatthodiny elektrickej energie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #energie