Podnikateľom prišli na falošné bločky z púmp

Nepoctivých podnikateľov, ktorí okrádajú štát cez neoprávnené nadmerné odpočty DPH, najnovšie odhalili podvody s bločkami za tankovanie benzínu či nafty do firemných áut za státisíce až milióny eur mesačne.

11.09.2014 14:00
debata (23)
zväčšiť
dane, podvody, graf

Napríklad nepoctivý podnikateľ, ktorý síce tankoval mesačne zhruba za 5–tisíc eur, si odpisoval z daní sumu prevyšujúcu 300–tisíc eur. Podvody odhalil elektronický kontrolný výkaz DPH, ktorý štát zaviedol od začiatku tohto roka.

Za palivo si odpisovali až milión eur mesačne

Bločky z tankovania či iných hotovostných nákupov musia podnikatelia v mesačných výkazoch uvádzať ako jedno sumárne číslo, pričom výkaz od nich nežiada, aby tak urobili za každý bloček vystavený registračnou pokladnicou.

„Každá firma, ktorá má služobné autá, tankuje. Ale hodnota tankovania a adekvátna výška dane určite nemôže mať hodnotu niekoľko stotisíc eur alebo v niektorých prípadoch až milión eur mesačne,“ hovorí prezident Finančnej správy SR František Imrecze.

Limit na uplatnenie hotovostných transakcií pri jednom bločku je pritom podľa Zákona o DPH vo výške 1 000 eur mesačne. Takýchto bločkov môžu mať podnikatelia niekoľkonásobne viac, pri daňovej kontrole ich však musia fyzicky vydokladovať. Pri miliónovom odpise daní z tankovania by podnikateľ za mesiac musel do fi remných áut natankovať benzín či naftu až tisíckrát.

„Pokiaľ podnikateľ predáva tovar alebo poskytuje službu v hodnote vyššej ako 1 600 eur alebo chce prijať hotovosť za viac ako 1 000 eur, musí zákazníkovi vystaviť už faktúru, nie bloček. Faktúra obsahuje okrem údajov, ktoré sú na zjednodušenom daňovom doklade, aj obchodné meno zákazníka, adresu jeho sídla a IČ DPH a jednotkovú cenu bez dane a zľavy a rabaty, ak nie sú obsiahnuté v jednotkovej cene. Uvedené doplnenie údajov sa týka len predaja v hotovosti podnikateľom, ktorí si budú z nakúpených tovarov alebo služieb uplatňovať nárok na odpočet DPH,“ vysvetľuje daňový poradca Peter Pašek.

Fiktívne bločky za rôzne vybavenia kancelárskych priestorov či tankovania, na ktoré daniari prišli, niekoľkonásobne prevyšujú spomínanú sumu. Ide predovšetkým o podnikateľov z oblasti obchodu a služieb.

Podvodníkov vyšetrila daňová kobra

Elektronický kontrolný výkaz DPH umožnil daniarom preveriť celý podvodný reťazec od prvého až po posledný subjekt, ktorí si za nejaký tovar alebo službu pýtali od štátu neoprávnený nadmerný odpočet DPH. Na podvodníkov poslali vyšetrovací tím daňovej kobry.

Daniari pri rizikových transakciách preverujú prijaté kontrolné výkazy DPH, následne colníci skontrolujú bločky z registračných pokladníc, z ktorých bola DPH uplatnená. Teda to, či ich daný obchodník registruje vo fiškálnej pamäti pokladnice. Potom polícia preverí a vypočúva zástupcov firiem, ktoré si uplatnili vysoké hodnoty transakcií z registračných pokladníc.

„Okrem celorepublikového útvaru, akým je Národná kriminálna agentúra a v nej Národná jednotka finančnej polície, sa zapojila do boja proti daňovým podvodom aj regionálna úroveň. Konkrétne odbory kriminálnej polície na krajskej a okresnej úrovni,“ povedal prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Tvrdí, že jednotlivé prípady vedia dotiahnuť až k podaniu obžaloby a podstúpeniu na súdne konanie do jedného roka.

Vyšetrovací tím daňovej kobry za posledný mesiac preveril 90 podozrivých daňových subjektov po celom Slovensku. Z toho až 46 podnikateľov zmizlo, 12 fi riem zaniklo a jedenástim fi rmám na základe kontroly zrušili registráciu na DPH. Celková suma rizikových transakcií v rámci zistení elektronického kontrolného výkazu DPH za posledný mesiac predstavuje sumu 30 miliónov eur.

Od začiatku tohto roka vyšetrujú daniari viac ako 900–tisíc nespárovaných transakcií, z ktorých je viac ako 300–tisíc rizikových. Suma rizikovej DPH sa od začiatku roka vyšplhala na úroveň 110 miliónov eur. Odhalené podozrivé transakcie za posledný mesiac sa týkali 646 subjektov. Na ilustráciu, na Slovensku je viac ako 250–tisíc právnických osôb a vyše 330–tisíc živnostníkov.

Daniel Čech, generálny riaditeľ sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva, hovorí, že každé opatrenie proti daňovým podvodom sa stretlo s „protiopatrením“ zo strany podvodníkov, ktorí sa snažia robiť čoraz sofistikovanejšie podvody

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #podvod #bloček #palivá