Vlaky zadarmo môžu vyšachovať autobusy, obávajú sa dopravcovia

Navrhované zľavy pri cestovaní vo vlakoch môžu mať za následok rušenie regionálnych autobusových liniek.

12.09.2014 16:37
debata (25)

Upozornil na to v piatok Zväz autobusovej dopravy (ZAD) s tým, že v takom prípade môže byť na Slovensku ohrozených minimálne 33 tisíc pracovných miest. „Znamenalo by to nárast nezamestnanosti zo súčasných 12,67 % na 13,90 %,“ uviedol ZAD. Na nesystémový návrh poskytnutia zliav na železnici podľa autobusárov doplatia predovšetkým občania, ktorí sú odkázaní na autobus.

„Nakoľko autobusy pokrývajú 85 % potrieb cestovania v regiónoch, je návrhom vlády diskriminovaná väčšia časť populácie dochádzajúcej za prácou,“ argumentuje ZAD. „Rušením autobusových spojov by sa najmä ľuďom, ktorí žijú alebo pracujú na miestach, kam vlak nechodí, zhoršila doprava do súčasného zamestnania, ale aj dostupnosť k novým pracovným príležitostiam,“ dodal zväz autobusárov.

Prezident ZAD Peter Pobeha poukázal na to, že autobus znamená zamestnanosť a rozvoj regiónov a obcí. Autobusová doprava by sa podľa neho preto mala podporovať, a nie zaznávať. „Doterajšie informácie o konkrétnom návrhu zliav na železniciach, žiaľ, naznačujú viac škody ako osohu. Budeme robiť všetko pre to, aby pre našich zákazníkov boli zachované dobré podmienky,“ uviedol.

Študenti a dôchodcovia majú bezplatne využívať štátom podporované osobné vlaky a rýchliky od 17. novembra. Študenti v nich teraz jazdia za polovičnú cenu, dôchodcovia od 60 do 70 rokov majú na železnici zľavu 40 % a nad 70 rokov platia pätnásť centov za 50 kilometrov. Ľudia pri ceste vlakom do zamestnania majú mať od 1. januára 2015 zľavu 50 % namiesto súčasných 35 %. Viacerí odborníci tento zámer kritizovali ako nekoncepčný a diskriminačný.

Ministerstvo dopravy doteraz neuviedlo konkrétne podmienky ani časový plán pre bezplatné a zľavnené vlaky pre vybrané skupiny ľudí. Smer-SD tieto návrhy predstavil v rámci širšieho sociálneho balíčka po poklese volebných preferencií ešte na mimoriadnom sneme 28. júna.

„Platí naše vyjadrenie, že zavedieme plošné zľavy vo výške 100 % pre študentov a dôchodcov cestujúcich vo vlakoch prevádzkovaných na základe zmluvy o výkone dopravných služieb vo verejnom záujme,“ informoval v piatok agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Rezort chce pritom zvýšiť počet vlakov, ktoré budú po Slovensku jazdiť. „Už dnes totiž existujú oblasti, kde je zvýšený záujem o cestovanie vlakom a očakávame, že vďaka nižším nákladom na cestovanie pre študentov a dôchodcov tento záujem ešte porastie,“ dodal Kóňa. Plánované termíny pre zmeny vo vlakoch sa podľa neho nemenia.

Ministerstvo tvrdí, že o všetkých podrobnostiach bude včas informovať. Zatiaľ nezverejnilo ani to, aké výkony vo verejnom záujme si objedná v osobnej vlakovej doprave v novom grafikone vlakovej dopravy 2014/2015, ktorý začne platiť 14. decembra. Rezort pred mesiacom tvrdil, že príprava nového grafikonu je v záverečnej fáze.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlak #autobus