Prerušenie dodávok plynu by zdvojnásobilo ceny

Ak Rusko pristúpi k prerušeniu dodávok plynu cez Ukrajinu, ceny plynu poletia nahor. Upozorňujú na to analytici s tým, že táto úvaha nemá nereálny základ.

14.09.2014 00:00
debata (130)

Tento týždeň totiž tečie z východu menej plynu, a to do Poľska, na Slovensko, do Nemecka aj Rakúska. Gazprom tvrdí, že plynu posiela toľko, koľko mu to umožňujú možnosti.

Podobné výkyvy pre viaceré krajiny naraz sú však nezvyčajné, o to viac, že prišli v čase, keď vrcholili úvahy EÚ o rozšírení sankcií pre Rusko. Súčasne ruský poslanec Vladimir Gutenev, ktorý má tiež blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, vyhlásil, že by sa malo diskutovať o potrebe obmedziť alebo zastaviť dodávky plynu do EÚ trasou cez Ukrajinu z dôvodu reverzných tokov.

Prečítajte si názor Martina Kováčika Plyn, stop.

V prípade úplného zastavenia dodávok z východu cez Ukrajinu by sa podľa analytika spoločnosti Colosseum Víta Jedličku ceny skokovo mohli zvýšiť pokojne aj na dvojnásobok súčasných cien.

Spotové ceny sa sčasti premietajú aj do cien plynu pre slovenské domácnosti. Plyn pritom neprúdil naplno ani v sobotu. Slovensko ho malo menej o 10 percent (viac v článku S plynom nič nové, stále ho prúdi menej).

Poliaci, ktorým dodávky postupne klesli až na polovicu, boli nútení zastaviť reverzný tok na Ukrajinu, ale v piatok reverz obnovili. Poľské ministerstvo hospodárstva to odôvodnilo tým, že Gazprom im napokon sľúbil dodať celý zmluvný objem plynu.

Slovensko však aj v sobotu dostávalo z východu o 10 percent plynu menej. „Ak by znížené dodávky plynu ostali na takejto úrovni aj počas nasledujúcich dní, nemusel by to byť problém. Prudké ochladenie by však už problém spôsobiť mohlo,“ hovorí Karel Hirman, odborník na energetiku. V takomto prípade by podľa neho Slovensko muselo hľadať alternatívy. „Určite tu sú aj iní obchodníci, ktorí by mohli zásobovať plynom bez závislosti od Ruska,“ dodáva Hirman.

Slovenský plynárenský priemysel však problém v prípade obmedzenia dodávok nepripúšťa. „V prípade pretrvávania obmedzenia dodávok dlhšiu dobu budú plynári nakupovať zemný plyn na spotových trhoch a reverzným tokom smerom z Českej republiky a Rakúska bude tento plyn prepravený na Slovensko,“ tvrdí hovorca SPP Peter Bednár. Rovnako SPP argumentoval ešte v polovici augusta tohto roka.

O rizikách v súvislosti s plynom sa hovorí dlhšiu dobu z dôvodu konfliktu na Ukrajine. Za akú cenu by však SPP nakupoval na krátkodobých spotových trhoch? Len ceny na nemeckom spotovom trhu NetConnect po tohtotýždňovom oznámení o znížených dodávkach plynu z Gazpromu vystrelili k hladine 24 eur za megawatthodinu.

Ceny plynu rastú počas celého mesiaca. Na začiatku roka 2009, počas plynovej krízy, napríklad trinásťdenné prerušenie dodávok plynu z Ruska pre obchodný spor s Ukrajinou zdvihlo ceny o 50 % na úroveň viac ako 30 eur za MWh.

„Ak sa zastavia dodávky z Ruska, znamená to, že nám Rusko inou formou vyhlásilo vojnu. To, že sa vyšvihnú ceny dvojnásobne, by bolo irelevantné,“ myslí si Karel Hirman, ktorý spochybňuje aj spoľahlivosť zásobníkov plynu na našom území a odporúča zamýšľať sa nad diverzifikáciou zdrojov.

„Zásobníky boli vždy len na to, aby pokrývali prípadné výpadky. Nielen objem, ale aj výtlačný výkon je dôležitý. Ak je zima, výtlačný výkon nie je schopný pokryť rozdiely v teplotách. Oproti roku 2009, keď bola plynová kríza, síce pribudol v Gajaroch ďalší zásobník, ale na tomto fakte to nič nemení,“ dodáva Hirman.

Podľa zástupcov SPP by, naopak, zásobníky stačili na päť mesiacov. „Spolu s Českom a Rakúskom patríme ku krajinám s najvyššou kapacitou podzemných zásobníkov v EÚ vo vzťahu k objemu spotreby,“ obhajuje stanovisko plynárov hovorca spoločnosti Peter Bednár.

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #SPP