Eurozóna sa v III. štvrťroku zlepší, ale celý rok bude slabý

Európska centrálna banka (ECB) očakáva, že ekonomika eurozóny sa v treťom štvrťroku vráti k miernemu rastu, za celý rok ale stúpne o menej ako percento.

14.09.2014 11:53
debata (3)

V Miláne, kde sa konala neformálne stretnutie ministrov financií Európskej únie, to v sobotu vyhlásil viceprezident banky Vítor Constancio. Ekonomický rast v 18 krajinách zdieľajúcich euro sa v druhom štvrťroku zastavil.

„Očakávame, že po zadrhnutí v druhom štvrťroku nastane v treťom štvrťroku rast, ale za celý rok bude rast pod jedným percentom, čo je veľmi málo,“ povedal podľa agentúry Reuters Constâncio v Miláne.

Rast eurozóny sa v druhom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zastavil; podkopal ho najmä pokles nemeckej ekonomiky a pokračujúca stagnácia vo Francúzsku. Menová únia sa okrem toho potýka s dlhodobo nízkou mierou inflácie. V auguste sa spotrebiteľské ceny v krajinách s eurom medziročne zvýšili o 0,3 percenta a stáli za nečakaným zvýšením úrokových sadzieb a za plánom podporiť ekonomiku nákupmi cenných papierov, ktoré ECB oznámila tento mesiac.

Pomalý rast cien môže vyvolávať obavy z deflácie, teda poklesu cenovej hladiny. Člen bankovej rady ECB Jens Weidmann v sobotu v Miláne povedal, že ECB výrazné nebezpečenstvo deflačnej špirály v eurozóne nepozoruje.

Ministri financií dvadsaťosmičky v sobotu hľadali spôsoby, ako do ekonomiky dostať ďalšie peniaze, a pritom sa viac nezadlžiť. Európsku komisiu a Európsku investičnú banku pritom podľa talianskeho ministra financií poverili spísaním zoznamu investičných projektov s „konkrétnymi opatreniami“. Podrobnosti o projektoch podľa Reuters nezazneli.

Pokiaľ ide o ich financovanie, na stole boli štyri návrhy. Tie zahŕňajú nové finančné nástroje pre firmy a návrh na podporu súkromných investícií. Poľsko navrhuje spoločný fond EÚ sa 700 miliardami eur a prichádzajúci šéf komisie Jean-Claude Juncker volá po programe investícií v objeme 300 miliárd eur.

Ďalším nástrojom by bol spomínaný program ECB odkupovať zabezpečené cenné papiere, napísal Reuters. Šéf ECB Mario Draghi už v piatok sľúbil, že tento program bude „veľký“. Opäť však zdôraznil, že slabnúcu ekonomiku eurozóny môžu oživiť iba štrukturálne reformy vlád členských krajín.

„Potrebujeme správny mix verejných a sourkomých peňazí,“ vyhlásil francúzsky minister financií Michel Sapin.

Komisia a Európska investičná banka majú správu predstaviť v decembri. Predbežný dokument by sa ale mohol objaviť na ďalšom stretnutí ministrov financií EÚ 14. októbra v Luxemburgu, uviedol podľa agentúry AFP taliansky minister Pier Carlo Padoan.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna