Gréci nebudú potrebovať tretí balík pomoci, tvrdí ich premiér

Grécko po skončení terajšieho záchranného programu nebude musieť žiadať ďalšiu finančnú pomoc od medzinárodných veriteľov.

14.09.2014 16:04
debata (1)

V nedeľňajšom vydaní denníka Real News to uviedol predseda gréckej vlády Antonis Samaras. S ukončením súčasného záchranného programu sa krajina rozlúči s trojicou veriteľov, ktorí dohliadali na plnenie podmienok pomoci, teda s Európskou úniou, Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou centrálnou bankou. Snaha o konsolidáciu a reformy ale podľa Samarasa musia pokračovať.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať EÚ a MMF o finančnú pomoc. Dohodlo sa pritom na dvoch záchranných programoch v celkovej hodnote 240 miliárd eur. Výmenou za pomoc v minulých rokoch masívne škrtalo výdavky, znižovalo dôchodky a mzdy a zvyšovalo dane.

Financovanie z programu pomoci od partnerov v eurozóne sa skončí v decembri. Pomoc od MMF vyčerpá Grécko v prvom štvrťroku 2016.

„Grécko nepotrebuje nové požičané peniaze,“ uviedol podľa agentúry DPA Samaras. „Zo záchranného programu nadobro odchádzame a naším cieľom je nemusieť sa nikdy znova dostať do takéhoto programu,“ povedal tiež podľa agentúry Reuters.

Krajine sa podľa Samarasa darí plniť fiškálne ciele a jej dlh, ktorý by mal podľa odhadov tento rok presiahnuť 177 percent výkonu ekonomiky, bude vraj čoskoro považovaný za zvládnuteľný.

Grécko sa v apríli po štyroch rokoch opäť vrátilo na trhy dlhopisov. Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's predpokladá, že krajina bude v najbližších rokoch naďalej udržiavať primárne rozpočtové prebytky bez zahrnutia splátok dlhu. Agentúra v piatok o jeden stupeň zvýšila úverové hodnotenie krajiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #HDP