Slovensko, Poľsko a Rakúsko dostali menej plynu aj cez víkend

Slovenské plynárne SPP opäť oznámili pokles dodávok zemného plynu z Ruska. Zníženie v nedeľu dosiahlo zhruba desať percent.

14.09.2014 20:10
debata (19)

Rovnako veľký pokles dodávok podnik ohlásil aj v sobotu. Menšie ako požadované množstvo ruského plynu v sobotu opäť dostalo Poľsko. O výpadkoch v dodávkach ruského plynu cez víkend informovalo aj Rakúsko.

„SPP aj dnes (v nedeľu) zaznamenal mierny pokles objemu dodávaného plynu na úrovni približne desať percent,“ uviedol vo vyhlásení podľa Reuters hovorca slovenských plynární Peter Bednár. Dodávky všetkým odberateľom sú ale podľa neho napriek tomu naďalej stabilné a zabezpečené.

Poľský prevádzkovateľ plynovodov Gaz-System v nedeľu oznámil, že krajina v sobotu od ruského Gazpromu dostala 20 miliónov kubických metrov plynu, teda rovnako ako v piatok, ale menej, než požadovala štátna dovozná spoločnosť PGNiG. „Zvýšené požiadavky PGNiG stále nie sú splnené,“ uviedol podľa Reuters hovorca Gaz-Systemu.

Gazprom, najväčší ruský vývozca zemného plynu, v sobotu oznámil, že nie je schopný dodať poľskému zákazníkovi všetok plyn, ktorý požaduje. Reuters o dôvodoch ťažkostí Gazpromu a o prípadnej reakcii ruského podniku na nedeľné údaje zo Slovenska a z Poľska zatiaľ neinformoval.

Pomerne významné výpadky v dodávkach ruského plynu zaznamenala počas uplynulého týždňa viacero krajín strednej a východnej Európy. O 15 percent vraj v piatok poklesol prúd plynu z Ruska do Rakúska. Cez víkend Gazprom plánoval znížiť aj dodávky do Rumunska, plány ale podľa rumunského plynovodného operátora Transgaz nakoniec zrušil.

Gazprom ohlásené výpadky doteraz nevysvetlil, niekoľkokrát ich dokonca poprel. Česká republika podobný pokles zatiaľ neregistrovala.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom