Rusko vytvorí fond pre firmy, ktoré zasiahnu sankcie

Rusko na budúci rok vytvorí protikrízový fond, aby pomohlo spoločnostiam zasiahnutým západnými sankciami. Uviedol to ruský minister financií Anton Siluanov, ktorého z ruských médií citovala agentúra Reuters.

15.09.2014 08:55
debata (2)

Vo fonde, ktorý vznikne z peňazí určených pre dôchodkový fond a z niektorých prebytkov v tohtoročnom štátnom rozpočte, má byť niekoľko miliárd dolárov.

Niekoľko kôl sankcií, ktoré uvalil Západ na Moskvu pre jej sporný angažmán v ukrajinskej kríze, obmedzilo prístup najväčších ruských bánk a dôležitých ropných spoločností k zahraničnému kapitálu.

Niektoré firmy už požiadali štát o pomoc, vrátane najväčšieho ruského producenta ropy Rosnefť, ktorý tvrdí, že bude potrebovať 1,5 bilióna rubľov (viac ako 30 miliárd eur).

Siluanov podľa ruských médií citovaných Reuters vyhlásil, že rozhodnutie prestať posielať peniaze do dôchodkového fondu prinesie do rozpočtu dodatočných 309 miliárd rubľov. Do protikrízového fondu celá suma nepôjde. Fond ale vraj dostane najmenej 100 miliárd rubľov z prebytkov v tohtoročnom rozpočte.

„Týchto 100 miliárd rubľov pôjde v budúcom roku do (protikrízovej​​) rezervy, ktorá nám umožní pomáhať našim spoločnostiam,“ uviedol Siluanov. Podľa agentúry Reuters to bude druhý rok v rade, keď Rusko zastaví prevody peňazí z rozpočtu do dôchodkového fondu, z ktorého pochádzajú dávky pre dôchodcov, zdravotne postihnutých či rodiny, ktoré stratili živiteľa.

Siluanov údajne uviedol, že veľkosť protikrízovej ​​rezervy bude „významná“. Podľa Reuters nie je jasné, aký veľký fond bude.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie