Pád rubľa pokračuje, reaguje na sankcie

Ruský rubeľ v pondelok klesol na nové rekordné minimum k americkému doláru. Ruskú menu zrážajú obavy spojené s možnou odpoveďou Ruska na nové západné sankcie.

15.09.2014 09:55
debata (101)

Už vo štvrtok a v piatok rubeľ prekonal marcové minimum 37 rubľov za dolár, keď ho v tých dňoch podkopali najnovšie západné sankcie proti Rusku. V pondelok sa kurz meny prepadol až na 38 rubľov za dolár. K euru ruská mena okolo 08:00 SELČ oslabovala zhruba o 0,6 percenta na 49,22 RUB za euro.

Najnovšie protiruské sankcie Spojených štátov a Európskej únie ohlásené na konci minulého týždňa ešte viac obmedzili prístup niektorých veľkých ruských ropných spoločností a štátom vlastnených bánk k zahraničnému kapitálu.

„Prvou reakciou bolo sklamanie trhu – veľa ľudí dúfalo, že Západ tento krok nepodnikne,“ oznámila podľa agentúry Reuters analytička Natália Samojlovová zo spoločnosti Golden Hills-Kapital v Moskve. Druhá reakcia bude podľa nej nasledovať čoskoro a bude závisieť na tom, čo urobí Rusko. Ak sa Kremeľ zdrží radikálnych krokov, môže sa podľa nej kurz rubľa k doláru vrátiť na 37,50 RUB za dolár.

Ruské akciové trhy vykazovali nepatrné zmeny, akciový index RTS meraný v dolároch stagnoval a rubľový index MICEX stúpol o 0,3 percenta.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dolár #rubeľ