Na Slovensko a do Poľska prúdi menej plynu už šesť dní

Poľsko a Slovensko už šiesty deň nedostávajú z Ruska toľko plynu, koľko by chceli. Slovensku chýba približne desať percent objemu, Poľsku ešte viac. Uviedli to v pondelok plynárenské spoločnosti oboch krajín.

15.09.2014 14:44
debata (17)

„(Slovenský plynárenský priemysel) SPP v pondelok znovu pozoruje mierne zníženie dodávok plynu o zhruba desať percent,“ povedal agentúre Reuters hovorca podniku Peter Bednár. Podobný stav trvá od minulej stredy. Nižšia dodávky hlásilo v piatok aj susedné Rakúsko.

Poľský prevádzkovateľ plynovodov Gaz-System oznámil, že do krajiny dorazilo v nedeľu z východných smerov opäť približne 20 miliónov kubických metrov plynu, rovnako ako v sobotu, ale menej, než bolo dohodnuté. „Zvýšené požiadavky (poľského plynárenského podniku) PGNiG sa stále neplnia,“ povedala hovorkyňa Gaz-System Malgorzata Polkowská.

Podľa PGNiG boli ruskej dodávky do Poľska, na ktorých je krajina závislá, ku koncu týždňa oproti požiadavkám o 20 percent nižšie.

Ruský monopolný vývozca plynu Gazprom v sobotu oznámil, že nie je schopný dodať poľskému zákazníkovi všetok plyn, ktorý požaduje. Bez vysvetlenia dodal, že teraz môže dodávať len objemy blízke dennému minimu, aké kontrakt s Poľskom umožňuje.

Naopak, dodávky ruského plynu do Nemecka sú na bežnej úrovni, oznámilo v pondelok spolkové ministerstvo hospodárstva. „Nemáme preto akútnu potrebu Rusko kontaktovať,“ dodal úrad. Tiež hovorkyňa Európskej komisie Marlene Holznerová oznámila, že celkový objem dodávok ruského plynu do Európskej únie cez Ukrajinu a Bielorusko je stabilný.

Gazprom ohlásené výpadky doteraz nevysvetlil a niekoľkokrát ich, naopak, poprel. Česká republika pokles dodávok zatiaľ neregistrovala.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Slovensko #Rusko #plyn