Exminister Kudrin: Rusko nevie pomôcť všetkým firmám

Ruská vláda nebude schopná pomôcť všetkým štátnym podnikom, ktoré sa v dôsledku západných sankcií dostali do problémov pri získavaní financií. Dôvodom sú vysoké štátne výdavky na sociálny systém. Uviedol to v utorok podľa agentúry Reuters bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin na konferencii o podnikateľských a investičných podmienkach v Rusku.

16.09.2014 11:49
debata (10)

Západné krajiny v rámci sankcií uvalených na Moskvu pre jej postup voči Ukrajine obmedzili prístup viacerým ruským firiem na svoje finančné trhy. Niektoré ruské štátne aj súkromné ​​podniky už naznačili, že požiadajú vládu o peniaze, aby sa dokázali s dopadmi sankcií vyrovnať. Napríklad najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť by údajne chcela od štátu získať približne 40 miliárd dolárov. „Podniky sa obracajú na vládu, jej pomoc je však obmedzená,“ uviedol Kudrin.

Ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič na konferencii vyhlásil, že vláda bude hľadať nové zdroje zahraničných investícií, a to najmä v Číne a ďalších ázijských krajinách. Kudrin tento plán privítal, ale upozornil, že bude trvať 20 rokov, kým sa nové obchodné vzťahy naplno rozvinú.

Dvorkovič tiež uviedol, že firma Rosnefť ešte o štátnu pomoc oficiálne nepožiadala. Vláda je podľa neho však pripravená jej žiadosť dôkladne preskúmať. Vicepremiér tiež vyhlásil, že vláda v zásade schválila investičný program Rosnefti. Podrobnosti o tomto programe však neposkytol.

Kudrin v utorok predpovedal, že ruská ekonomika bude v tomto roku stagnovať, alebo dokonca klesne. S hospodárskym poklesom počíta bývalý minister takisto v budúcom roku. Oficiálna vládna prognóza pritom predpokladá, že ekonomika na budúci rok stúpne o percento po tohtoročnom náraste o pol percenta.

Podľa Kudrina by sa ruská ekonomika mohla prepadnúť o tri až štyri percentá v prípade, že by západné krajiny sprísnili sankcie voči Rusku na úroveň sankcií voči Iránu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie