Stop plynu sa môže na Balkáne skončiť humanitárnou katastrofou

Ak by prestal cez Ukrajinu prúdiť plyn, na Balkáne by to mohlo skončiť humanitárnou katastrofou, domnieva sa český minister priemyslu Jan Mládek.

16.09.2014 12:10
debata (22)

Mládek upozornil na možnú krízu, ktorá hrozí najmä na Balkáne v prípade, že prestane prúdiť plyn cez Ukrajinu. Krajiny ako napríklad Bulharsko, Bosna a Hercegovina alebo Moldavsko sú podľa neho plynom zásobované iba z Ukrajiny a navyše nemajú dostatočné zásobníky.

„Riziko humanitárnej katastrofy zmrznutých ľudí je celkom reálne,“ uviedol Mládek. Podľa neho by Európska únia mala začať situáciu riešiť teraz a nečakať na január.

Česká republika dováža z Ruska približne 75 percent svojej spotreby plynu. Zo stopercentnej závislosti na dodávkach plynu z Ruska sa Česko vymanilo v roku 1997 vďaka zmluve s Nórskom. Ruský plyn prúdi do Česka predovšetkým cez Ukrajinu a Slovensko. Česká republika je ale napojená na alternatívne trasy, ktorými dokáže plyn získať – plynovodom Gazela, ktorý pripája Česko na zemný plyn z ruských zdrojov dopravovaný do Európy plynovodom Nord Stream po dne Baltického mora a plynovodom Opal cez Nemecko alebo ropovodom Jamal cez Bielorusko a Poľsko.

Slovensko je závislé od ruského plynu. V prípade, že tento plyn prestane cez Ukrajinu prúdiť, spolieha sa na reverzný tok z Česka a na zásobníky, ktoré sú už takmer naplnené.

Český vládny splnomocnenec pre energetickú bezpečnosť Václav Bartuška so solidaritou so štátmi, kde takéto problémy hrozia, súhlasí. Upozornil ale, že každá krajina je v prvom rade zodpovedná za svoju energetickú bezpečnosť. Väčšina Európy vrátane Českej republiky a Slovenska toho podľa neho v minulých rokoch pre zníženie plynovej závislosti urobila dosť. „Potom máte štáty ako Bulharsko, ktoré zas tak veľa neurobili,“ dodal Bartuška.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Balkán #Ukrajina