Gazprom: Bezpečná preprava plynu do Európy závisí od Ukrajiny

Bezpečnosť dodávok ruského plynu do Európy závisí na dodržiavaní tranzitnej zmluvy Ukrajinou. Povedal to v utorok podľa agentúry Reuters najväčší ruský vývozca zemného plynu Gazprom.

16.09.2014 14:11
debata (7)

Uviedol tiež, že dopyt svojich „európskych partnerov“ po plyne plne uspokojuje. Poľsko tvrdí, že už skoro týždeň dostáva z Ruska znížené objemy plynu. V pondelok vraj boli dodávky nižšie ako cez víkend.

Odberatelia ruského plynu dávajú s blížiacou sa zimou pozor na akékoľvek náznaky, či by Rusko mohlo využiť úlohy najväčšieho dodávateľa plynu do Európy, aby jej oplatilo ekonomické sankcie zavedené proti Moskve kvôli Ukrajine.

Gazprom tiež uviedol, že rada tohto štátom ovládaného podniku nariadila vedenie, aby podniklo opatrenia, ktoré by znížilo nebezpečenstvo narušenia prepravy plynu do Európy na jeseň a v zimných mesiacoch.

Poľský prevádzkovateľ plynovodov Gaz-System v utorok oznámil, že do krajiny dorazilo v pondelok z východných smerov približne 19 miliónov kubických metrov plynu, teda o milión kubických metrov menej ako v sobotu a v nedeľu. Aj vtedy boli podľa Poliakov dodávky nižšie, než bolo dohodnuté. Podľa oznámenia Gaz-Systemu však Poľsko zo všetkých miest dovozu na východe, západe a na juhu v súčasnosti dostáva viac plynu, než je jeho denná spotreba. Na východ od Poľska je jediným dodávateľom plynu do krajiny Gazprom.

Pokles dodávok plynu z Ruska v minulých dňoch hlásilo aj Slovensko a Rakúsko. Česká republika celkový pokles dodávok z Ruska zatiaľ neregistrovala. Európska únia v pondelok uviedla, že celkový objem dodávok ruského plynu do EÚ cez Ukrajinu a Bielorusko je stabilný.

Gazprom údajné výpadky dodávok doteraz nijako nevysvetlil. Cez víkend plánoval znížiť dodávky do Rumunska, plány ale podľa tamojšieho plynovodného operátora nakoniec zrušil. Podobné varovanie podľa rumunského ministra energetiky Razvan Nicolescua ruský podnik vydal aj v pondelok, v utorok ho ale odvolal, a to s platnosťou najmenej do štvrtka.

„Predpokladám, že takéto situácie nastanú znova. Je to hra snažiaca sa vyvolať obavy v niektorých štátoch EÚ,“ povedal minister podľa Reuters na seminári o energetike. „Myslím, že tí, ktorí hrajú takéto hry, v stredne a dlhodobom horizonte veľa stratia… poškodením svojej povesti,“ dodal tiež.

Rusko pritom dúfa, že získa úplný prístup k severonemeckému plynovodu OPAL. Obmedzenie je dané európskymi zákonmi, ktoré bránia kľúčovým dodávateľom dominovať v prepravných sieťach. Európska komisia určila 15. septembra ako lehotu na rozhodnutie, či Rusku väčší prístup umožní. Podľa Reuters ale európske úrady v liste nemeckému regulačnému úradu s dátumom pred vypršaním tohto termínu žiadali o odklad lehoty, a to minimálne do 31. októbra. V liste vraj spomenuli napätie na Ukrajine.

Ruské ministerstvo energetiky tvrdí, že ho neochota Bruselu rozhodnúť udivuje a že to bude mať nepriaznivý dopad na Európu, napísal tiež bez ďalších podrobností Reuters.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom